Dacă până de curând America depindea de petrolul din Orientul Mijlociu, acum visează la dominaţia energetică globală. Petrolul de şist va schimba jocurile în lume, spune secretarul de Interne al Americii, la scurt timp după ce Donald Trump a cerut reanalizarea legilor care interzic exploatările în anumite perimetre din largul oceanelor. Sub semnul întrebării sunt şi măsurile de siguranţă luate în urma deversării din Golful Mexic în 2010. Activiştii spun că iniţiativa administraţiei riscă nu să crească producţia de petrol, ci numărul dezastrelor ecologice. Însă producătorii de petrol aud cu totul altceva.
Noua administraţie e prietenoasă cu petroliştii. Donald Trump i-a cerut secretarului de Interne să revizuiască strategia de concesionare a perimetrelor offshore pentru a vedea dacă nu cumva în zonele din larg unde Obama a decis să interzică exploatările s-ar putea totuşi construi sonde. Fostul preşedinte a decis să nu ofere concesiuni în majoritatea apelor din Oceanul Arctic şi nici în unele zone ale oceanului Atlantic. Acum acestea ar putea fi deschise explorării şi exploatării.
În paralel, sunt reanalizate şi măsurile de protecţie impuse producătorilor. Printre ele, o lege care îi obligă să facă inspecţii frecvente la platformele petroliere marine şi o alta care cere autorizaţii speciale în cazul în care se forează în zone periculoase. Iniţiativele vin după ce Donald Trump a făcut deja mai mulţi paşi pentru a îndulci regulile ce guvernează extracţia şi transportul combustibililor fosili.
America are resurse naturale vaste, dar au zăcut până acum nefolosite, spune noul preşedinte. E un semnal bun pentru producători şi rău pentru ţările producătoare.
Statelor Unite sunt aşteptate să-şi crească producţia de petrol cu 17 procente până la finele anului viitor. Industria locală creşte în salturi şi fiindcă sondele de petrol de şist de acolo au devenit mult mai eficiente şi mai capabile să producă ieftin.
America e în poziţia de a nu fi doar independentă energetic, ci dominantă pe piaţa globală, spune secretarul de Interne. Sunt cuvinte poate prea mari, însă cu siguranţă petrolul de şist şi dereglementarea pot complica viaţa producătorilor convenţionali.
Deja în timp ce cartelul OPEC şi-a redus livrările, exportul de petrol al Statelor Unite a depăşit pentru prima dată pragul de un milion de barili pe zi.
Ambiţiile Americii însă capătă multe forme. Săptămâna trecută au fost aprobate exporturile de gaz natural lichefiat de la un terminal din Texas şi deja de luni bune se fac presiuni pentru construcţia conductelor de petrol KeyStone XL şi Dakota Access, pe care Obama le-a blocat tocmai din considerente de protecţia mediului.
Schimbarea administraţiei însă a schimbat şi strategia energetică. Acum e greu de spus în ce măsură înclinaţiile lui Trump se trag din dorinţa de a debloca potenţialul energetic al ţării sau dintr-o apropiere prea mare de puternicii industriei. Unul dintre ei i-a ajuns chiar om cheie în cabinet. Secretarul de stat al Americii, Rex Tillerson, a lucrat la Exxon timp de 41 de ani, din care 11 ca director general.