Trump, avertisment dur pentru Coreea de Nord. Phenianul răspunde amenințător: Suntem pregătiți să atacăm
Data actualizării: Data publicării:
Președintele american Donald Trump a declarat marți că Phenianul va primi un răspuns fără precedent, dacă mai amenință Statele Unite. Practic, Donald Trump a ameninţat Coreea de Nord cu un război devastator, dacă va continua să provoace America. Replica de la Phenian nu s-a lăsat așteptată și a avut un ton pe măsură: suntem pregătiți să atacăm Guam-ul!
ACTUALIZARE 7:45. Guvernatorul Guam, Eddie Calvo, a declarat că avertismentul Coreei de Nord privind un posibil atac cu rachete vizând teritoriul din Pacific nu reprezintă o ameninţare, iar insula este pregătită pentru „orice eventualitate”, măsuri de protecţie fiind amplasate strategic pentru a apăra populaţia.
„Guam este teritoriu american. Nu suntem numai o instalaţie militară”, a subliniat guvernatorul, potrivit News.ro.
Calvo a precizat că a contactat Casa Albă şi a fost anunţat de Departamentul Apărării şi de cel pentru Securitate Internă că nu există o schimbare în nivelul ameninţării.
ACTUALIZARE 2:00. Coreea de Nord a anunțat că „examinează cu atenție” un plan de atacare cu rachete a Guamului, teritoriu american din Pacific. Un purtător de cuvânt al Armatei Populare Coreene este citat într-un comunicat de agenția oficială KCNA afirmând că planul poate fi pus în aplicare în orice moment, de îndată ce liderul Kim Jong-un ia o decizie în acest sens.
Într-un alt comunicat, care citează un alt purtător de cuvânt al armatei, Coreea de Nord acuză SUA că pregătește un „război de prevenție” și spune că orice plan de a-l pune în aplicare se va lovi de un război total, care va lovi toate terioriile inamice, inclusiv continentul american.
Reacția Coreei de Nord intervine la câteva ore după ce președintele Donald Trump amenințase Phenianul cu o ripostă fără precedent, dacă mai continuă cu amenințările.
Intensificarea tensiunilor s-a simțit imediat pe piețele financiare globale, în timp ce oficialii și analiștii americani spun că e bine să se evite intrarea într-o spirală retorică periculoasă cu Phenianul.
Insula Guam, din Pacificul de Vest, găzduiește o bază militară americană care are în dotare submarine, un aeroport și un grup al Pazei de Coastă.
Din punct de vedere tehnic, Statele Unite sunt în război cu Coreea de Nord încă de la conflictul intercoreean din 1950-1953, care s-a încheiat cu un armistițiu, dar nu cu un tratat de pace.
Tensiunile dintre cei doi inamici s-au intensificat după ce Coreea de Nord a efectuat anul trecut două teste nucleare, iar luna trecută două teste cu rachete interbalistice.
Un oficial american a declarat că luni două bombardiere americane B-1 au decolat din Guam și au zburat peste Coreea de Nord. În aceleași timp, senatorul republican american John McCain a declarat că Trump ar trebui să fie atent atunci când amenință Coreea de Nord, asta dacă nu cumva este pregătit deja să acționeze.
„Cel mai bine, Coreea de Nord n-ar mai profera niciun fel de amenințări la adresa Statelor Unite. Se vor confrunta cu foc și furie așa cum lumea n-a mai văzut niciodată”, le-a spus liderul Casei Albe reporterilor.
Trump a mai spus că liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a avut o atitudine „foarte amenințătoare, dincolo de un nivel normal”.
„Coreea de Nord ar face bine să nu mai ameninţe Statele Unite, fiindcă i se va răspunde cu foc şi furie, aşa cum lumea nu a mai văzut până acum. El (n.r. - Kim Jong-un) a fost foarte ameninţător, dincolo de o declaraţie normală şi aşa cum am spus, nord-coreenilor li se va răspunde cu foc, furie şi sincer să fiu, cu o putere pe care lumea asta nu a mai văzut-o”, a avertizat Donald Trump.
Coreea de Nord devine o ameninţare tot mai mare pentru lumea occidentală. Statul comunist a reuşit să producă focoase nucleare suficient de mici pentru a fi amplasate pe rachete. Informaţia apare în cotidianul „The Washington Post”, care citează oficiali din serviciile americane de informaţii. Vestea este cu atât mai îngrijorătoare cu cât înseamnă că Phenianul este pe cale să devină o putere nucleară deplină. Iar comunitatea internaţională se teme acum că aceste focoase miniaturizate ar putea fi montate pe rachete cu rază lungă de acţiune, precum cele lansate tot mai des de armata nord-coreeană în cadrul unor teste.
Luna trecută, oficialii americani au anunţat că statul comunist a depăşit estimările specialiştilor şi a avansat în dezvoltarea unor rachete intercontinentale care pot lovi inclusiv Statele Unite.