Uraganul Matthew | Peste 800 de victime, pagube de 25 de miliarde de dolari
Uraganul Matthew a făcut 877 de victime în Haiti, patru în Republica Dominicană și alţi cinci în Florida. Furtuna a ajuns azi-noapte pe coasta de sud-est a Statelor Unite. A mai scăzut în intensitate dar continuă să avanseze spre Georgia şi Carolina de Sud. În Florida este în continuare stare de urgenţă. Ciclonul a devastat zone întinse. Un milion de oameni sunt de ore bune fără energie electrică.
ACTUALIZARE. Uraganul Matthew a fost retrogradat la uragan de categoria întâi, dar asta nu înseamnă că americanii au scăpat de pericol. Aduce cu el rafale de 120 de kilometri pe oră şi ameninţă cu inundaţii serioase.
ACTUALIZARE 09.30: Aproximativ 335.000 de oameni au fost evacuaţi de pe coastele statului Carolina de sud. Autorităţile spun că cel mai mare risc este pentru oamenii care locuiesc pe insulele din aproapierea ţărmului, deoarece unele dintre acestea ar putea fi scufundate complet sub ape.
Autoritățile au amenajat adăposturi pentru cei care îşi părăsesc locuinţele. Unii nu au vrut să plece şi au fost nevoiţi să înfrunte singuri furia furtunii.
La ora aceasta, viteza vântului este de 160 de kilometri pe oră, dar poate ajunge şi la 200 la rafală.
Uraganul Matthew, încă de categoria 2, avansează de-alungul coastei de sud-est a Statelor Unite cu 20 de kilometri pe oră. În cursul zile de astăzi va mai scădea în intensitate, până la categoria 1. Mâine, meteorologii se aşteaptă ca Matthew să fie retrogradat la furtună tropicală, o dată ce se va întepărta de ţărmul Statelor Unite şi va reveni deasupra Atlanticului.
Deşi previziunile cele mai sumbre ale autorităţilor legate de Matthew nu s-au îndeplinit, ar putea fi al doilea cel mai costisitor uragan din Statele Unite, după Katrina, din 2005. Pagubele sunt estimate la cel puţin 25 de miliarde de dolari.
ACTUALIZARE 00.10. În urmă cu scurt timp, meteorologii americani l-au retrogradat pe Matthew la uragan de categoria doi. Rafalele de vânt au scăzut la aproximativ 180 de kilometri pe oră, dar acest lucru nu înseamnă că nu reprezintă în continuare un pericol.
Meteorologii avertizează: „Toți veți muri”
Nu sunt focuri de artificii, sunt transformatoare de înaltă tensiune care explodează când sunt distruse de rafalele de vânt. Autorităţile au explicat oamenilor care este pericolul la care se expun dacă rămân în regiunile ameninţate de uragan. Reporterul unei televiziuni a făcut o demonstraţie în direct
Sachelle Saunders, reporter WRMG: „Nu ştiu ce să vă spun, puteţi vedea ce se întâmplă, chiar acum mă protejez în spatele unui zid, în timp ce apa şi vântul vin dinspre ocean. (MUSCA) O să stau de partea cealalată a zidului ca să scap de vânt. Fac acest lucru ca să vă demonstrez care este situaţia, nu ştiu exact ce viteză are vântul, dar dacă nu aş fi de partea cealaltă, în poziţia aceasta, m-ar lua pe sus.”
Tonul meteorologilor este apocaliptic.
Shep Smith, meteorolog Fox News: „Vedeţi asta? Melbourne, Daytona Beach, tot în sus spre Jacksonville, acesta se mişcă 20 de mile (n.red. 36 de km) spre vest şi dumneavoastră şi toţi cei pe care îi cunoaşteţi veţi muri. Cu toţii. Pentru că nu puteţi supravieţui. Nu este posibil, doar dacă sunteţi foarte, foarte norocoşi. Şi copiii voştri vor muri, de asemenea”.
Palmieri înalţi de zeci de metri se frâng precum scobitorile, iar acoperişurile caselor sunt smulse şi aruncate de vânt cu viteză foarte mare.
Jana Eschbach, reporter CBS: „Aici în Royal Palm Point, aşa cum v-am spus mai devreme, am văzut câteva bucăţi de acoperiş venind spre noi. Iată ce am văzut de fapt - apropos, nu am făcut eu mizeria asta - asta este ceea ce am văzut, de fapt, sunt ramuri de palmier care sunt împrăştiate peste tot iar resturile de aici încep să devină semnificative”.
Proba maximă de curaj au dat o piloţii unui avion care au intrat în mijlocul urganului pentru a culege date.
Stare de urgență în Florida
Uraganul Matthew a făcut prima victimă în Florida, unde o femeie în vârstă de aproximativ 60 de ani a murit în cursul nopţii de joi spre vineri, din cauza unui infarct, pentru că serviciile de urgenţă nu mai funcţionau din cauza furtunii, relatează NBC News. Între timp, bilanţul total al uraganului a ajuns la 572 de morţi, potrivit Reuters.
Departamentul de Pompieri din comitatul St. Lucie îşi oprise activitatea, din cauza rafalelor puternice de vânt, cu puţin înainte ca femeia să ceară ajutor.
Autorităţile nu au făcut publice alte detalii despre victimă.
Între timp, guvernatorul de Florida a anunţat că 600.000 de locuinţe au rămas fără curent electric, după ce vântul puternic a rupt cablurile.
„Este un uragan major, care este chiar lângă coastă” şi poate provoca victime, a declarat directorul Centrului Naţional pentru Uragane (NHC), Rick Knabb. „Dacă sunteţi într-o zonă pe care serviciile de urgenţă v-au spus să o evacuaţi, trebuie să plecaţi acum. Vieţile voastre ar putea depinde de acest lucru”, a adăugat el.
Potrivit previziunilor meteorologilor, uraganul ar urma să se deplaseze paralel cu ţărmul în următoarele două zile, producând inundaţii ce ar putea fi devastatoare de-a lungul a 800 de kilometri de coastă, din Florida până în Carolina de Sud. În plus, furtuna va provoca ploi torenţiale, al căror volum ar putea atinge 381 de litri pe metru pătrat în unele zone.
Meteorologii din Jacksonville au avertizat că, dacă uraganul îşi schimbă traiectoria şi „va avea loc un impact direct”, va fi cea mai devastatoare furtună „din epoca modernă”.
Circa 3,1 milioane de oameni, din trei state – Florida, Georgia şi Carolina de Nord – au primit ordin de evacuare, iar locuitorii din Jacksonville au fost avertizaţi că ar putea fi cel mai puternic loviţi.
Guvernatorii din Florida, Georgia, Carolina de Nord şi de Sud au decretat stare de urgenţă.
Uraganul a perturbat transporturile pe aproape tot teritoriul Statelor Unite. Aproape 4.000 de zboruri au fost anulate de miercuri până vineri, din cauza vântului puternic. De asemenea, circulaţia trenurilor Amtrak a fost suspendată în sud-estul ţării, iar autorităţile nu au furnizat mijloace alternative de transport.
Majoritatea şoselelor din zonă au fost blocate din cauza numărului de persoane care fug din cauza furtunii, iar magazinele au fost golite de oamenii care şi-au făcut stocuri.
Citiţi şi:
VIDEO. Cât de periculoase sunt valurile produse de uragan
VIDEO. Jurnaliştii, faţă-n faţă cu uraganul Matthew
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News