SUA și NATO, discuții despre bani

Data publicării:
nato3

Acuzată că pune la bătaie prea puţini bani pentru susţinerea NATO, Europa trebuie să convingă o dată în plus SUA de importanţa Alianţei, inclusiv pentru securitatea Statelor Unite, potrivit unui membru al Consiliului Atlantic din Statele Unite. Cifrele oficiale arată că toate statele membre NATO de pe bătrânul continent nu au contribuit nici cu jumătatea sumei alocate de americani la bugetul Alianţei. O situaţie pe care presedintele ales al americanilor, Donald Trump, nu pare dispus să o accepte.

SUA alocă apărării un buget anual de aprope 650 de miliarde de dolari. Mai mult decât alocă, împreună, cei mai puternici aliaţi ai americanilor din Europa: Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia. Cele patru state abia dacă pun la un loc un buget anual de 160 de miliarde de dolari.

Alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite va face situaţia şi mai complicată, avertizează experţii.

 

Orice vor face europenii pentru a întări acestă relaţie este important. Cu noua administraţie, cred că NATO şi Uniunea Europenă trebuie să demonstreze de ce sunt atât de importante. Trebuie să arătaţi asta mai mult Statelor Unite”, a spus Harlan Ullman, expert în cadrul Consiliului Atlantic. 

Ţările membre NATO s-au angajat să aloce anual două procente din PIB pentru apărare. Doar patru s-au achitat de această obligație, spune secretarul General al Alianţei.

România este una din ţările care şi-au mărit contribuţia până la aproape două miliarde de dolari, sub pragul celor două procente, totuși.

Ne concentrăm foarte mult şi trebuie pe 2%, 20%, infrastructură, tot felul de criterii. Aceştia sunt parametrii cantitativi. Eu cred că, în curând, trebuie să vorbim despre parametrii calitativi. Să vă dau un exemplu: rolul tehnologiei”, a spus Ștefan Tinca, secretar de stat în Ministerul Apărării.

Preşedintele ales al Statelor Unite Donald Trump nu şi-a exprimat încă o poziţie clară cu privire la viitorul NATO. Pănă atunci, conducerea Alinaţiei încearcă să promoveze importanţa Europei pentru securitatea SUA.

Europenii au fost tot timpul alături de americani. De la fondarea NATO, în 1949, America nu a avut un partener mai statornic şi de încredere ca Europa. Europa este cel mai bun prieten al Americii. Trebuie să amintim că singura dată când NATO a activat clauza privind apărarea colectivă, Articolul 5, a fost în semn de solidaritate cu Statele Unite. A fost un răspuns direct la atacurile din 11 septembrie 2001”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Primele decizii clare cu privire cu privire la viitorul alianţei Nord-Atlantice, după alegerea noului preşedinte american, s-ar putea lua la summitul care va fi organizat vara viitoare la Bruxelles.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Ce se află în spatele aspectului clar întinerit al lui Brad Pitt. Actorul ar fi investit 130.000 de dolari în...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani