SUA au executat doi condamnați la moarte: unul a fost ucis prin inhalare de azot, metodă denunțată de ONU și comparată cu tortura

Data publicării:
Camera de executie a unui penitenciar din SUA profimedia-0896901959
Cameră de execuție a unui penitenciar din SUA Foto Profimedia

Doi condamnaţi la moarte au fost executaţi joi în Statele Unite: unul în Oklahoma, prin injecţie letală, şi altul în Alabama, în sudul Statelor Unite, prin inhalare de azot, o procedură utilizată doar pentru a doua oară în lume. Astfel, numărul execuţiilor efectuate în Statele Unite în 2024 se ridică acum la 18, dintre care cinci în mai puţin de o săptămână, relatează AFP, preluată de News.ro.

Emmanuel Littlejohn, executat prin injecție letală

Emmanuel Littlejohn, în vârstă de 52 de ani, a fost executat prin injecţie letală în Oklahoma pentru uciderea lui Kenneth Meers în timpul jefuirii unui magazin în 1992, deşi el a negat întotdeauna că ar fi fost autorul împuşcăturii fatale. „S-a făcut dreptate pentru uciderea lui Kenny Meers”, a comentat procurorul general al statului, Gentner Drummond, într-o declaraţie, precizând că familia victimei „a aşteptat 32 de ani lungi”.

Emmanuel Littlejohn profimedia-0911424907
Emmanuel Littlejohn Foto Profimedia

Emmanuel Littlejohn şi complicele său la jaf, Glenn Bethany, s-au învinuit reciproc pentru crimă. Ambii au fost condamnaţi pentru crimă, însă complicele său a fost condamnat la închisoare pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate, iar el a fost condamnat la moarte.

În august, Consiliul de graţiere al statului recomandase comutarea sentinţei lui Emmanuel Littlejohn, în ciuda opoziţiei unora dintre membrii familiei victimei.

Odată epuizate ultimele recursuri, soarta condamnatului a fost în întregime în mâinile guvernatorului republican din Oklahoma, Kevin Stitt. Acesta şi-a exercitat prerogativele de graţiere doar o singură dată. „Domnule guvernator, nu mă ucideţi doar de dragul de a o face”, l-a implorat condamnatul într-un ultim interviu difuzat miercuri de postul public de radio NPR.

Alan Miller, pentru a doua oară în camera morții

În ceea ce-l priveşte pe Alan Miller, condamnat la moarte în Alabama pentru uciderea în 1999 a trei colegi - Lee Holdbrooks, Scott Yancy şi Terry Lee Jarvis - el a fost executat la penitenciarul Atmore prin inhalare de azot. A fost declarat mort la ora locală 18:36, potrivit unui comunicat al autorităţilor din Alabama.

Alan Miller profimedia-0911422018
Alan Miller Foto Profimedia

Această metodă de execuţie a fost utilizată pentru prima dată în lume în Alabama în ianuarie, în cazul lui Kenneth Smith, şi a fost denunţată de ONU, care a comparat-o cu o formă de „tortură”. Guvernatoarea republicană Kay Ivey anunţase în prealabil că nu îşi va exercita puterea de clemenţă.

O încercare anterioară de a-l executa pe Alan Miller prin injecţie letală, în septembrie 2022, a fost anulată în ultimul moment, din cauza dificultăţilor de introducere a perfuziilor intravenoase pentru injectarea soluţiei letale în timpul legal alocat.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în 23 din cele 50 de state americane. Alte şase (Arizona, California, Ohio, Oregon, Pennsylvania şi Tennessee) respectă un moratoriu asupra execuţiilor prin decizia guvernatorului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Filmul interzis care i-a eliberat pe români: Cenzura comunistă a „picat în brațele” irezistibilei „Emmanuelle”
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Pro FM
Selly și-a dus iubita în vacanță cu un avion privat, la 6 ani de relație: „Când ai bani, ai bani”
Film Now
Maggie Smith a murit la 89 de ani. Profesoara McGonagall din Harry Potter a lăsat în urmă doi fii și cinci...
Adevarul
Femeia din Bacău aflată în comă, care și-a revenit brusc și a început să cânte. „Toți medicii care erau...
Newsweek
Ajutor la pensie important pentru sute de mii de pensionari. Ce noi beneficii primesc?
Digi FM
Când începe pelerinajul la Sfânta Parascheva. Și moaştele Sfântului Pantelimon vor fi aduse spre închinare
Digi World
5 semne alarmante care îți indică că o aplicație mobilă nu este de încredere
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Catherine Zeta-Jones, după ce a postat o poză nud: "În pană de idei pentru cadoul lui Michael. Asta e...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...