Stră-străbunicul lui Joe Biden a fost grațiat de Abraham Lincoln, după ce fusese trimis la muncă silnică în „Siberia americană”

Data publicării:
Joe Biden, tablou cu Abraham Lincoln
Incidentul în urma căruia stră-străbunicul lui Joe Biden a fost condamnat la 2 ani de muncă forțată a avut loc în timpul Războiului Civil din SUA. Foto: Profimedia Images

Abraham Lincoln l-a grațiat pe stră-străbunicul lui Joe Biden, după ce o ceartă între el și un alt angajat civil al armatei unioniste s-a transformat într-o luptă violentă, potrivit unor documente din Arhiva Națională a Statelor Unite care dezvăluie o legătura ascunsă de 160 de ani între cei doi președinți, relatează Washington Post.

Moses J. Robinette, stră-străbunicul lui Biden, a fost acuzat de tentativă de omor după ce a fost implicat într-o luptă cu John J. Alexander pe data de 21 martie 1864 în tabăra militară de iarnă a Armatei de la Potomac, principala armată a unioniștilor în teatrul de est al Războiului Civil American.

Alexander l-a auzit pe Robinette că a vorbit despre el de față cu o bucătăreasă și i-a cerut explicații. Tensiunile s-au aprins, cei doi s-au înjurat și Robinette și-a scos cuțitul de buzunar. În lupta care a urmat, Alexander a fost tăiat în mai multe locuri, înainte ca paznicii să intervină și să îl aresteze pe Robinette.

Bărbatul de 42 de ani, care fusese angajat de armată ca chirurg veterinar, a insistat că Alexander „ar fi putut să mă rănească grav dacă nu aș fi recurs la măsurile pe care le-am luat”.

Judecătorii militari nu au fost convinși de scuza sa și l-au condamnat la doi de ani de muncă silnică. Robinette a fost trimis pe insulele Dry Tortugas din Key West, Florida, la închisoarea militară Fort Jefferson, pe care oponenții lui Lincoln o descriau drept „Siberia americană”.

Trei ofițeri militari i-au scris lui Lincoln în încercarea de a obține eliberarea lui Robinette pe care l-au apărat spunând că el doar se apăra împotriva unei persoane mult mai puternice și înalte decât el.

Lincoln a fost până la urmă de acord și l-a grațiat pe Robinette pe data de 1 septembrie a aceluiași an. Povestea „a așteptat 160 de ani să fie spusă”, a scris istoricul David J. Gerleman pentru Washington Post. Documentele „dezvăluie legătura ascunsă dintre cei doi bărbați” – doi președinți despărțiți de mai bine de un secol de istorie.

„Aceste câteva pagini nu completează doar o parte necunoscută a istoriei familiei Biden, ci amintesc și cât de multe povești din timpul Războiului Civil nu au fost încă spuse”, a încheiat articolul Gerleman.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...