Spionii israelieni au spionat spionii ruși care spionau spionii americani

Data actualizării: Data publicării:
kaspersky

Un caz de spionaj „în lanț” a fost detaliat pe larg într-un articol din New York Times, care dezvăluie modul în care spionii israelieni au urmărit, în timp real, cum hackerii guvernului rus căutau în computerele din lumea întreagă numele programelor de spionaj americane.

Hackerii ruși aveau acces la o bază de date atât de mare prin intermediul antivirusului produs de o companie rusă, Kaspersky Lab, utilizat de peste 400 de milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv de oficialii de la peste zece agenții guvernamentale din SUA.

Spionii israelieni care au intrat în rețeaua Kaspersky au alertat SUA cu privire la tentativele Rusiei. Întâmplările au avut loc în urmă cu doi ani, însă abia luna trecută guvernul american a ordonat ca antivirusul să fie scos de pe calculatoare.

Nu se știe deocamdată, cel puțin public, ce alte informații top secrete ar mai fi putut fura hackerii ruși de la agențiile guvernamentale americane și cum a fost transformat antivirusul Kaspersky într-un „motor de căutare precum Google, dar pentru informații secrete”.

La fel ca orice alt antivirus, Kaspersky cere acces la toate documentele stocate pe un computer, pentru a le scana de viruși și malware. Însă în acest caz, software-ul le-a dat rușilor unealta perfectă pentru a căuta prin documente și a aduna informațiile care îi interesau.

NSA și Casa Albă au refuzat să comenteze informațiile despre breșa de securitate, la fel și Ambasadele Israelului și Rusiei.

Kaspersky Lab a dat în judecată administrația Trump

În decembrie 2017, compania rusă Kaspersky Lab a dat în judecată administraţia Trump, la un tribunal federal din Statele Unite, pentru că guvernul american a privat-o de un drept prin interzicerea utilizării softului său anti-virus în agenţiile guvernamentale, transmite Reuters.

Procesul este cel mai recent efort al Kaspersky Lab de a respinge acuzaţiile că ar fi vulnerabilă la influenţa Kremlinului.

Departamentul american pentru securitate internă (DHS) a emis o directivă, în septembrie, adresată agenţiilor civile, prin care le-a ordonat să elimine softul Kaspersky Lab din reţelele lor informatice, în termen de 90 de zile.

Preşedintele Donald Trump a semnat în decembrie o lege care interzice utilizarea softului Kasperky Lab în agenţiile civile şi americane.

Kaspersky Lab a negat în repetate rânduri că ar avea legături cu vreun guvern şi a susţinut că nu ar ajuta vreun guvern să spioneze cibernetic.

“DHS a lezat reputaţia Kaspersky Lab şi operaţiunile comerciale ale acesteia, fără vreo dovadă de comportament incorect din partea companiei”, a afirmat fondatorul Kaspersky Lab, Eugene Kaspersky, într-o scrisoare deschisă adresată luni agenţiei.

Într-o încercare de a răspunde suspiciunilor, compania a anunţat în octombrie că va pune la dispoziţie codul sursă pentru sofware-ul său şi pentru viitoarele actualizări ale acestuia unor părţi independente.

Oficialii americani au spus că această propunere, deşi binevenită, nu este suficientă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...