Agențiile americane de spionaj își extind din nou operațiunile împotriva Rusiei și o fac într-o măsură mai mare decât în orice moment de la sfârșitul Războiului Rece, susțin oficiali americani citați de „The Washington Post”.
Pentru aceasta, Washingtonul i-a mobilizat pe agenții CIA clandestini și se folosește totodată de capacitățile de spionaj informatic ale NSA, de sateliți și de alte posibilități de spionaj. Noua politică se reflectă și în alocarea de resurse în cadrul serviciilor de informații, după ce anterior acestea fuseseră luate de la Rusia și concentrate pe amenințările teroriste și zonele de război în care activează SUA.
Oficialii SUA spun că această strategie este parte a efortului de reconstruire a capacităților de spionaj americane, care au continuat să se diminueze chiar și în momentul în care Rusia a început să caute să se reafirme ca putere global. În ultimii doi ani, spun oficialii citați de The Washington Post, Statele Unite au fost prinse pe picior greșit de agresiunea manifestată de Moscova, inclusiv de anexarea Crimeii.
După atacul informatic asupra Partidului Democrat, SUA se tem că Rusia încearcă să submineze instituțiile democratice sau chiar să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale. Eforturile SUA de a negocia cu Rusia un armistițiu în Siria au divizat administrația Obama și au servit ca lecție că intervenția Rusiei a reușit să-și atingă principalul obiectiv: Kremlinul s-a asigurat că președintele Vladimir Putin va fi în măsură să influențeze orice soluție în criza din Siria.
Acum, SUA au de gând să recâștige terenul pierdut în fața Rusiei, potrivit unui oficial american cu rang înalt, citat de The Washington Post sub acoperirea anonimatului. Terorismul rămâne o preocupare de top, dar directivele recente primite din partea Casei Albe și a Biroului Directorului Național pentru Informații au pus Rusia în fruntea liste de priorități ale serviciilor de informații, pentru prima oară de la prăbușirea Uniunii Sovietice, scrie cotidianul american.
Unii oficialii americani spun însă că e foarte greu de anticipat care sunt intențiile lui Putin, din cauza stilului de conducere pe care îl are acesta. Directorul național pentru informații, James R. Clapper jr., declara într-un interviu pentru CNN că Putin este mai degrabă impulsiv și oportunist decât o persoană care să urmărească în mod constant niște obiective strategice.
Alți oficiali care au lucrat cândva în serviciile americane de informații nu sunt de acord cu această evaluare și spun că, dimpotrivă, motivațiile lui Putin sunt clare – să reclame poziția Rusiei de contraputere mondială a SUA, să destabilizeze guvernele occidentale care i-ar contesta această pozitiție și să testeze cum își poate provoca adversarii. „Cât de departe pot să merg? Cât teren pot să câștig?” - sunt întrebările pe care și le pune Putin, crede Steven L. Hall, fost ofițer CIA care a supervizat operațiunile din Rusia și din fosta Uniune Sovietică.
O dificultate și mai mare în strângerea de informații despre președintele rus este faptul că acesta a fost, la rândul lui, spion KGB și știe să-și ia măsuri de precauție. La informațiile extrem de importante nu au acces decât membrii unui cerc foarte restrâns, care au protejate telefoanele computerele și alte echipamente de comunicare, mai scrie The Washington Post.
SUA cheltuiesc anual pentru spionaj 53 de miliarde de dolari și chiar dacă bugetul Rusiei este mult mai mic, rușii se concentrează pe Statele Unite, unde ar avea în jur de 150 de agenți operativi, răspândiți nu numai la Washington, dar și la sediul ONU de la New York sau la San Francisco. CIA, în schimb, ar avea cel mult câteva zeci de spioni în Rusia și alte state foste sovietice sau din Europa de Est.