Serialul „Succession” în lumea reală: Rupert Murdoch și trei dintre copiii săi se judecă pentru putere și 20 de miliarde de dolari

Data publicării:
Rupert Murdoch și fiii săi Lachlan (stânga) și James (dreapta), fotografiați în 2016
Rupert Murdoch și fiii săi Lachlan (stânga) și James (dreapta), fotografiați în 2016 Foto: Profimedia

O bătălie în justiție pentru a determina viitorul imperiului media al lui Rupert Murdoch și al unui trust de familie în valoare de 19,6 miliarde de dolari a început luni în Statele Unite ale Americii. Procesul îl are ca protagonist pe Rupert Murdoch, în vârstă de 93 de ani,  care se judecă cu trei dintre copiii săi cei mai în vârstă, iar obiectul înfruntării se referă la cine va obține cele mai multe acțiuni cu drept de vot și puterea de a controla News Corp și Fox News atunci când miliardarul va muri, scrie BBC News.

Totul a început după ce Rupert Murdoch a dorit să modifice un trust de familie creat în 1999, astfel încât fiul său, Lachlan, să poată prelua controlul fără „interferențe” din partea fraților săi Prudence, Elisabeth și James, scrie sursa citată.

Faimoasa familie este una dintre sursele de inspirație din spatele serialului TV extrem de popular „Succession” (Succesiunea, n.r.) - un subiect pe care familia Murdoch a refuzat întotdeauna să îl comenteze.

Miliardarul Rupert Murdoch, care a fost căsătorit de cinci ori, are, de asemenea, doi copii mai mici, Grace și Chloe, care nu au niciun drept de vot în temeiul contractului de fiducie.

Începând cu anii 1960, Murdoch și-a construit un imperiu media care a devenit un gigant de talie mondială cu o influență politică și publică majoră.

Cele două companii ale sale sunt News Corporation, care deține ziare precum Times și The Sun în Regatul Unit și Wall Street Journal în SUA, și conglomeratul Fox, din care face parte postul TV de știri Fox News.

Murdoch i-a pregătit pe cei doi fii ai săi să îi calce pe urme, începând de când erau adolescenți, potrivit jurnalistului Andrew Neil, citat în cadrul documentarului BBC din 2020 „The Rise of the Murdoch Dynasty”.

„Familia a fost întotdeauna foarte importantă pentru Rupert Murdoch, în special din punctul de vedere al formării unei dinastii”, a declarat fostul editor al Sunday Times.

În 1999, Murdoch Family Trust, care deține companiile media, ar fi trebuit să rezolve în mare parte planurile de succesiune. Astfel, Murdoch le-a oferit copiilor săi mai mari diverse locuri de muncă în cadrul companiilor sale. Trustul oferă familiei opt voturi, pe care le poate folosi pentru a avea un cuvânt de spus în consiliul de administrație al News Corp și Fox News. În prezent, Rupert Murdoch controlează patru dintre aceste voturi, iar copiii săi mai mari dețin câte unul.

Contractul de fiducie prevede că, după decesul miliardarului, voturile sale vor fi transmise în mod egal celor patru copii mai mari ai săi. Cu toate acestea, diferențele de opinii și de viziuni politice ar fi dus la o ruptură în familie.

Mogulul media a renunțat la funcția de președinte al Fox și News Corp în favoarea lui Lachlan, care ar împărtăși aceleași opinii de dreapta ca tatăl său. Acest lucru i-ar fi determinat pe James, Elisabeth și Prudence să se unească și să „riposteze”.

Procesul privat are loc la tribunalul Washoe County din Reno, Nevada.

Prudence este cel mai mare copil al lui Murdoch, din căsătoria cu prima sa soție, Patricia Booker.

El i-a avut pe Elisabeth, Lachlan și James cu cea de-a doua soție, Anna Mann, cu care a fost căsătorit din 1967 până în 1999.

Mama lui Grace și Chloe este Wendi Deng, care a fost căsătorită cu miliardarul din 1999 până în 2013.

A patra căsătorie a lui Murdoch a fost cu modelul Jerry Hall în 2016. Cei doi au divorțat în 2022.

Rupert Murdoch s-a căsătorit recent cu cea de-a cincea soție, Elena Zhukova, în luna iunie a acestui an.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul bizar surprins într-o imagine care derutează oamenii și...
Digi FM
Petra, tânăra nevăzătoare care știe 6 limbi străine, s-a căsătorit în Grecia: „Nu-mi vine să cred că sunt...
Pro FM
Lora, primele imagini de la cununia civilă. Cântăreața s-a căsătorit cu Ionuț Ghenu după nouă ani de relație
Film Now
Filmul selectat să reprezinte Franţa la Oscaruri în 2025. Zoe Saldana și Selena Gomez, în distribuție
Adevarul
Cu ce se ocupă Octavian Bellu, la 8 ani după ce a renunțat la lotul național de gimnastică. În ce țară s-a...
Newsweek
De ce a fugit Luminița Dobrescu, prima laureată Cerbul de Aur, din țară. ”Oferta de la Securitate.”
Digi FM
Fiica Andreei Marin vrea să plece din România. "O susțin cu tot sufletul, dar nu-mi e ușor"
Digi World
Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt dificil de...
Digi Animal World
O vulpe și un bursuc, prietenii neobișnuiți ai unui câine. Imaginile adorabile te vor topi
Film Now
Cum arată și ce face astăzi Frances Fisher, mama lui Rose din „Titanic”. Actrița are o fiică împreună cu...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei