Washingtonul se pregăteşte intens pentru unul dintre cele mai importante momente ale democraţiei americane: învestirea unui nou preşedinte. Ceremoniile reprezintă o misiune de grad zero pentru Secret Service. Cel mai păzit om va fi, evident, viitorul preşedinte, Donald Trump. La festivităţi, umbra sa va fi permanent chiar directorul Secret Service. Postul american de televiziune Fox News a aflat care sunt cele 40 de scenarii pentru care se pregătesc agenţii de securitate.
La o bază din Maryland, Secret Service - serviciul responsabil de paza preşedintelui şi a altor personalităţi politice - repetă în detaliu fiecare moment al zilei în care Donald Trump poate reprezenta o ţintă. Doi agenţi joacă rolul viitorului preşedinte şi pe cel al soţiei sale în timpul paradei de pe Pennsylvania Avenue, care va avea loc după depunerea jurământului.
„Nu vrem să asistăm la aceste evenimente pentru prima oară pe 20 ianuarie”, explică Joseph Clancy, directorul Secret Service, pregătirile intense pe care le fac oamenii săi.
Agenţii Secret Service s-au pregătit pentru 40 de incidente care s-ar putea produce în timpul festivităţilor - de la un atac armat până la accidente banale.
„Cum vom reacţiona dacă preşedintele sau prima-doamnă îşi scrântesc o gleznă în timp ce merg, dacă se produce vreo agresiune sau un atac cu mortiere? Fiecare scenariu impune altă reacţie”, spune Joseph Clancy.
Festivităţile din ziua învestirii presupun, pentru Secret Service, o desfăşurare de forţe similară celei de la vizita Papei Francisc din 2015 sau de la convenţiile democraţilor şi republicanilor din vara anului trecut.
„Nu există ameninţare specifică sau credibilă în acest moment. La ultima ceremonie de învestire nu eram la fel de îngrijoraţi de drone sau vehicule fără pilot”, explică directorul Secret Service.
De aceea, în timpul unei simulări, o dronă pulverizează o substanţă chimică asupra mulţimii.
„Încercăm să anticipăm asemenea evenimente. Facem exerciţii pentru ca toată lumea să ştie ce are de făcut”, spune Clancy.
La ceremoniile de vinerea viitoare sunt aşteptaţi în jur de 900 de mii de oameni, la fel de mulţi ca la festivităţile de la învestirea lui Barack Obama din 2013. Vor fi însă mult mai mulţi protestatari, pe care Secret Service trebuie să-i ia în calcul.
„Dacă vă apropiaţi de preşedinte sau de unul dintre cei pe care îi protejăm, vom reacţiona cu siguranţă. Dar dacă cineva scandează sau strigă, e dreptul său la liberă exprimare”, dă asigurări Joseph Clancy.
În 2013, directorul Secret Service s-a aflat la doi paşi de preşedinte, la ceremonia de învestitură. Şi aşa se va întâmpla şi această dată.