Republicanii din Senatul SUA le cer democraților, care acum dețin majoritatea, să amâne până în februarie începerea procesului fostului președinte Donald Trump, argumentând că acesta are nevoie de timp să-și pregătească apărarea. Însă dincolo de această solicitare stau și alte mize politice.
Donald Trump a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților pentru incitare la revoltă, după ce susținătorii săi au devastat Capitoliul, la 6 ianuarie, când în Congres urma să fie validată victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020.
Liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, i-a sugerat liderului majorității democrate, Chuck Schumer, ca democrații din Camera Reprezentanților să nu trimită încă în Senat documentul cu articolul de punere sub acuzare a lui Donald Trump. Trimiterea către Senat a acestui document, semnat de speakerul democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, la 13 ianuarie, echivalează cu startul oficial al procesului.
Mitch McConnell a indicat și o dată până când Nancy Pelosi să nu facă acest pas: 28 ianuarie. Asta ar însemna că Donald Trump ar avea apoi la dispoziție două săptămâni, până pe 11 februarie, pentru a-și pregăti apărarea. Astfel, argumentele părților ar urma să înceapă să fie prezentate în Senat la mijlocul lunii februarie, relatează BBC.
Ce spun democrații și care este miza negocierilor
Decizia de a începe procesul este acum la mâna democraților, însă aceștia au motive - inclusiv președintele Joe Biden - să mai amâne procesul, în schimbul obținerii altor avantaje.
Întrebat dacă a primit un răspuns de la Chuck Schumer, McConnell a declarat la CNN că încă nu, dar continuă discuțiile pe această temă. Negocierile dintre Schumer și McConnell în legătură cu impeachment-ul lui Trump sunt în directă relație cu eforturile președintelui Joe Biden de a obține în Senat confirmarea a cât mai multor nominalizați de-ai săi pentru posturile-cheie din noua administrație.
Schumer și democrații nu au respins ideea de a amâna procesul, dacă în felul acesta se poate obține confirmarea rapidă a noilor oficiali din administrația Biden.
În plus, la mijloc este acum și împărțirea puterii și mai ales a controlului în comisiile din Senat, acolo unde democrații și republicanii sunt la egalitate, 50-50. Fără o înțelegere în privința unei împărțiri a puterii, republicanii încă au controlul comisiilor, așa cum era în vechea configurație a camerei superioare a Congresului, în care republicanii dețineau majoritatea. Acest aspect îi dă lui McConnell anumite pârghii în negociere, arată CNN.
Camera Reprezentanților este „pregătită” să înceapă procesul lui Trump, dar va aștepta până când și Senatul este pregătit, înainte de a transmite oficial articolul de impeachment, a declarat joi, într-o conferință de presă, Nancy Pelosi, speaker-ul camerei inferioare a Congresului american.
Cine îl va apăra pe Donald Trump la procesul din Senat
Actul de inculpare a lui Trump, singurul președinte din istoria SUA care a fost pus în două rânduri sub acuzare, îl prezintă pe fostul lider de la Casa Albă drept răspunzător de atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului, când şi-au pierdut viaţa cinci oameni, inclusiv un poliţist. Camera Reprezentanților, cu majoritate democrată, l-a acuzat pe Trump de „incitare la insurecţie”. Atacul din 6 ianuarie a avut loc imediat după un miting al susţinătorilor lui Trump, unde fostul președinte a ținut un discurs inflamator, negând în continuare corectitudinea alegerilor din 3 noiembrie.
Între timp, se pare că Donald Trump deja și-a găsit un apărător pentru procesul care îl așteaptă în Senat. Este vorba despre avocatul Butch Bowers din Carolina de Sud. El a fost consilier special în Departamentul Justiției în timpul președinției lui George W. Bush.
Apărarea lui Trump va miza pe argumentul că un fost președinte nu poate fi condamnat de Senat. Procedura de impeachment se referă, în Constituție, doar la oficiali în funcție.
În plus, republicanii le ceruseră democraților să renunțe la procesul din Senat, o dată pentru că ar fi neconstituțional, iar în al doilea rând, pentru că ar submina mesajul de unitate pe care l-a transmis Joe Biden în primele zile ale președinției sale. Însă Nancy Pelosi a respins, joi, aceste propuneri.