Incendiile din California, amplificate de vânturi care au intensitatea unui uragan de categoria 1, continuă să avanseze într-un ritm galopant în regiunea metropolei Los Angeles, unde ordine de evacuare au fost emise pentru mai mult de 200.000 de persoane, inclusiv în interiorul orașului, informează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.
„Așa cum era prevăzut, vânturile au crescut în intensitate într-o manieră dramatică. Rămâneți vigilenți și pregătiți-vă pentru evacuare. Dacă vă simțiți în pericol, evacuați!", a afirmat în cursul nopții trecute într-un mesaj publicat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Departamentului de Pompieri din California.
Rafale deosebit de puternice, potrivit Serviciului de meteorologie din Los Angeles, au atins miercuri seară viteze de 136 de kilometri. Această valoare corespunde primei categorii de pe scala Saffir-Simpson, un clasament cu cinci trepte care departajează intensitatea și tăria urganelor. Vântul a suflat constant cu viteza de 106 de kilometri pe oră în regiunea lanțului muntos Santa Monica.
Sute de școli din regiunea orașului Los Angeles au fost închise joi, precizează Reuters. Reprezentanții Los Angeles Unified School District, al doilea district ca mărime din regiune, cu peste 640.000 de elevi, a anunțat că a închis deja 265 dintre cele 1.100 de școli ale sale.
Alte zeci de școli au fost închise în apropiere de Ventura County, unde cel mai mare focar din regiune, Thomas Fire, a incendiat 39.000 de hectare și este ținut sub control doar într-un procent de 5%, potrivit celui mai recent bilanț comunicat joi dimineață de purtătorul de cuvânt al Departamentului de pompieri din Ventura, unde flăcările au izbucnit prima dată luni după-amiază. Potrivit Reuters, școlile din acest district, unde se află peste 17.000 de elevi, ar putea fi deschise abia luni.
În regiune au fost mobilizate miercuri seară 362 de vehicule și 12 elicoptere, iar peste 2.500 de pompieri încă luptau joi dimineață cu flăcările. Cel puțin o persoană a murit, iar incendiul a distrus 150 de clădiri și amenință alte 12.000, precizează AFP.
Potrivit unui jurnalist local, flăcările au ajuns de-a lungul autostrăzii 101 — Pacific Coast Highway (PCH)—, în mai multe puncte ale acesteia.
Informația pare să confirme mesajul publicat pe Twitter de șeriful din comitatul Ventura: „US 101 este închisă pe ambele sensuri între Carpinteria și Ventura". Odată cu închiderea unui sens de deplasare între Carpinteria și orașul Ojai, nu mai există un drum practicabil între Santa Barbara și Ventura, a adăugat el.
Mai multe incendii care sunt mai puțin extinse, dar nu mai puțin amenințătoare, au apărut în Los Angeles. Mai ales "Skirball Fire", un focar care a distrus 192 de hectare miercuri seară și care s-a îndreptat spre cartierul de lux Bel-Air, unde trăiesc numeroase vedete din showbiz și milionari, în reședințe scumpe și cochete. Cel puțin patru locuințe au fost devastate de flăcări în cursul zilei de miercuri.
În 1961, un incendiu de proporții a distrus 500 de locuințe în acest cartier aflat pe colinele din Los Angeles.
Potrivit postului NBC, Moraga Estate, o proprietate de 30 de milioane de dolari care aparține magnatului Rupert Murdoch și care include o plantație de viță-de-vie, a fost cuprinsă de flăcări.
Cântărețul Lionel Richie și-a anulat un concert în Las Vegas pentru a putea să o ajute pe fosta lui soție, Brenda Harvey Richie, să evacueze vila în care locuiește.
Manechinul Chrissy Teigen, soția cântărețului John Legend, se află și ea printre persoanele evacuate.
Peste 200.000 de persoane au făcut subiectul unor ordine de evacuare miercuri, însă numărul lor urmează să crească dramatic până la sfârșitul zilei de joi.
Începând de miercuri, autostrada 405 — una dintre principalele artere de circulație din Los Angeles — este parțial închisă. Ea trece pe lângă celebrul Getty Center, care a fost deja închis.
În acest centru sunt expuse capodopere artistice, precum tabloul "Le Printemps", de Edouard Manet, dar și picturi realizate de Rembrandt. „Un sistem de filtrare a aerului protejează operele împotriva fumului", a declarat directorul muzeului, potrivit căruia acel sistem a fost conceput special pentru a rezista la incendii.
Prestigioasa universitate UCLA, aflată în proximitate și evacuată în cursul zilei de miercuri, a anunțat joi dimineață anularea cursurilor "din cauza incertitudinilor" provocate de incendii. „Este o decizie dificilă, pentru că examenele finale încep sâmbătă", a anunțat instituția americană într-un comunicat, potrivit căruia campusul universitar nu se află în zona de evacuare, iar calitatea aerului se înscrie în categoria "medie".
Universitatea de Stat California, Cal State Northridge, și-a închis campusul și a anulat toate cursurile de joi. Zeci de stabilimente școlari vor rămâne închise pe parcursul întregii zile de joi.
Pompierii din Los Angeles, care lucrează în mod normal în trei echipe (A, B și C) prin rotație zilnică, au trebuit să îi cheme din nou pe teren pe membrii echipei A, care trebuiau să aibă zi liberă, cu scopul de a-și ajuta colegii din echipa C, aflați la datorie în cursul zilei de joi.
În fața amplorii acestei amenințări, serviciile forestiere din Arizona au anunțat că au primit ordinul de a trimite 25 de vehicule de luptă contra incendiilor și vehicule aeriene pentru a ajuta autoritățile din California.
Anul 2017 a fost cel mai devastator în California prin prisma victimelor făcute de incendii. Peste 40 de persoane au murit în octombrie în urma a peste zece focare care au devastat o parte din nordul viticol al statului american și care au distrus complet peste 10.000 de locuințe.