Promisiunile lui Trump înainte şi după alegeri

Data publicării:
Donald Trump Holds Campaign Rally In Dallas

Preşedintele american Donald Trump a făcut o serie de promisiuni controversate în cursul campaniei electorale, dintre care multe au ocupat zile la rând prima pagină a ziarelor. Însă, pe măsură ce ziua învestiturii de apropie, el şi-a schimbat poziţia în mai multe subiecte-cheie, relatează BBC News.

Donald Trump Holds Campaign Rally In Dallas

URMĂRIREA ÎN JUSTIŢIE A LUI HILLARY CLINTON

  • Înainte de alegeri

„Închideţi-o!” a fost unul dintre principalele sloganuri strigate de susţinătorii lui Trump la mitingurile electorale.

Ei voiau să o vadă pe rivala sa democrată la închisoare pentru că a folosit servere private de e-mail în perioada în care a fost secretar de Stat.

Iar Trump era mai mult decât dornic să le susţină cererile, cel puţin pentru cele pentru o nouă anchetă.

El i-a spus lui Clinton, în cursul dezbaterilor : „Dacă voi câştiga, îi voi ordona Procurorului meu General să aloce un procuror special care să analizeze situaţia ta”.

  • După alegeri

Tonul preşedintelui-ales s-a schimbat aproape imediat ce a câştigat alegerile. El a descris-o pe Clinton drept o persoană cătreia ţara îi datorează recunoştinţă. Ulterior, el a spus că s-a gândit mult la punerea sub acuzare şi că are alte priorităţi.

Pe 22 noiembrie, purtătoarea de cuvânt a lui Trump a spus că nu va continua Ancheta – pentru a o ajuta pe Clinton să se „vindece”.

OBAMACARE

  • Înainte de alegeri

O altă temă de campanie a lui Trump a fost anularea Obamacare – tentativa predecesorului său de a extinde asigurările medicale la cei aproximativ 15% din populaţie care nu beneficia cu ele.

Programul este criticat de republicani, care spun că legea presupune prea multe costuri pentru companii. Trump a avertizat că o va anula în totalitate din prima sa zi de mandat

  • După alegeri

La două zile după alegeri, Trump şi-a moderat poziţia. El a explicat că ar putea păstra o parte dintre prevederile Obamacare. Printre acestea se numără interdicţia ca asiguratorii să refuse acoperirea personelor care au boli preexistente, precum şi posibilitatea ca adulţii tineri să fie asiguraţi pe poliţele părinţilor lor.

ZIDUL LA GRANIŢA CU MEXICUL

  • Înainte de alegeri

Promisiunea de a construi un zid la graniţa dintre SUA şi Mexic a fost una dintre cele mai controversate promisiuni de campanie ale lui Trump. El a insistat că Mexicul va plăti.

  • După alegeri

Congresul american explorează opţiuni pentru finanţarea zidului, iar Mexicul va trebui să ramburseze cheltuielile, a explicat Trump în ianuarie. El a insistat că nu este vorba despre o promisiune încălcată şi că este important, „pentru viteză”, ca SUA să plătească iniţial.

Înainte de Crăciun, a existat un moment de confuzie, când republicanul Newt Gingrich a declarat că ideea a fost doar un mijloc pentru a fi ales. „Poate că nu petrece prea mult timp încercând să convingă Mexicul să plătească. Dar a fost n instrument de campanie grozav”, a explicat el.

INTERZICEREA ACCESULUI USULMANILOR ÎN ŢARĂ

  • Înainte de alegeri

Trump a promis iniţial că va interzice accesul tuturor musulmanilor în SUA, „până când autorităţile americani îşi dau seama” ce se întâmplă. După ce a devenit candidatul Partidului Republican, în august 2016, el a promis că va impune „verificări extreme” ale imigranţilor.

  • După alegeri

Secţiunea privind imigraţia a site-ului lui Trump nu menţionează această promisiune.

În schimb, menţionează o politică de suspendare a vizelor “în orice loc unde nu poate avea loc o verificare adecvată, până când pot fi introduse mecanisme eficiente de verificare”.

EXPULZAREA IMIGRANŢILOR ILEGALI

  • Înainte de alegeri

Trump le-a spus în repetate rânduri susţinătorilor lui că absolut toţi imigranţii ilegali – circa 11,3 milioane de oameni – “trebuie să plece”.

  • După alegeri

Pe măsură ce s-a apropiat ziua alegerilor, poziţia sa a început să se îmblânzească.

La începutul lunii ianuarie, el a confirmat că planul său a fost revizuit pentru a include expulzarea, în prima fază, a “infractorilor, celor care au cazier, membrilor găştilor, traficanţilor de droguri”, adică a circa două – trei milioane de persoane.

Datele oficiale includ circa 890.000 de imigranţi ilegali cu cazier, număr care îi include pe cei care au traversat ilegal graniţa.

ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ

  • Înainte de alegeri

Trump, care a denunţat iniţial încălzirea climatică drept o farsă, a declarat că vrea să anuleze plăţile către programele ONU de încălzire climatică. De asemenea, el a spus că vrea să elimine limitele pentru producţia de cărbune şi să retragă ţara din Acordul de la Paris.

  • După alegeri

Preşedintele-ales a spus că are o opinie mai puţin radicală despre schimbarea climatică şi a recunoscut că încearcă să îşi dea seama dacă ar putea fi provocată, totuşi, de om.

„Mă uit foarte atent (…). Am mintea deschisă”, a spus el penru New York Times. „Ceva este”, a adăugat el.

Aceasta nu este prima dată când şi-a schimbat opinia despre schimbarea climatică. În 2009, el a fost cosemnatar al unei scrisori deschise către Guvern, prin care îi cere să îşi consolideze angajamentul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.  

Ce va însemna acest lucru pentru rolul jucat de America în combaterea schimbării climatice rămâne de văzut. Trump şi-a reiterat angajamentul de a anula toate “restricţiile care distrug locuri de muncă”, dar şi pentru a apăra mediul.

TORTURA

  • Înainte de alegeri

Trump a spus că va aproba „imediat” simularea înecului şi alte tehnici dure de interogare, adăugând că „tortura funcţionează”.

  • După alegeri

Trump a spus pentru New York Times că a fost „surprins” atunci când generalul James Mattis i-a explicat că simularea înecului nu este la fel de eficientă ca alte metode, care nu pot reprezintă „tortură”.

Răspunsul l-a „impresionat”, dar nu l-a convins în totalitate că tortura ar trebui eliminată complet. Cu toate acestea, generalul Mattis este luat în calcul în prezent pentru funcţia de secretar al Apărării.

CĂSĂTORIA ÎNTRE PERSOANE DE ACELAŞI SEX

  • Înainte de alegeri

Trump a promis să aleagă judecători la Curtea Supremă în aşa fel încât legislaţia privind căsătoria între persoane de acelaşi sex să fie respinsă. Din punctul său de vedere, o decizie trebuie luată de fiecare stat în parte.

  • După alegeri

Republicanul a spus că acest dosar este „irelevant pentru că a fost luată deja de o decizie” în instanţă. „Este legea. Adică, s-a terminat”, a spus el.

DOSARELE ÎN CARE TRUMP NU ŞI-A ÎMBLÂNZIT POZIŢIA

  • Avortul: Trump a spus că este pro-viaţă şi că viitoarele sale numiri la Curtea Supremă vor fi, de asemenea, pro-viaţă. În aceste condiţii, avortul ar putea deveni mai greu accesibil. În martie 2016, el a sugerat că femeile care fac avort ar trebui să fie pedepsite. El şi-a revizuit, însă, rapid poziţia, după ce a fost criticat.
  • Acorduri Comerciale: Trump vrea să se retragă din Parteneriale Trans-Pacific (TPP). Acum spune că se va retrage din TPP în prima sa zi de mandat şi că va negocia acorduri bilaterale „corecte”.
  • Relaţia cu Rusia şi serviciile de informaţii: Trump vrea să apropie SUA de Rusia şi şi-a exprimat în repetate rânduri admiraţia faţă de Donald Trump.

El a pus sub semnul întrebării, în repetate rânduri concluzia serviciilor de informaţii americane, potrivit cărora Rusia a orchestrat atacuri informatice pentru a-l ajuta în alegeri.

Preşedintele-ales nu şi-a schimbat opinia nici după ce s-a aflat că serviciile de informaţii ar atras atenţia că Moscova are informaţii compromiţătoare despre el. El a comparat activitatea agenţiilor de spionaj cu cele din perioada nazistă.

Trump a declarat într-un interviu publicat vineri de The Wall Street Journal (WSJ) că va păstra intacte ”cel puţin pentru o perioadă de timp” sancţiunile pe care administraţia preşedintelui Barack Obama le-a impus Rusiei luna trecută, în urma acuzaţiilor potrivit cărora Moscova s-a amestecat în alegerile americane prin atacuri cibernetice.

Însă dacă Rusia ajută Statele Unite în obiective-cheie precum lupta împotriva extremismului violent, Trump sugerează că ar putea să abandoneze aceste măsuri.

El s-a declarat totodată pregătit să se întâlnească, după ce va fi învestit pe 20 ianuarie, cu preşedintele rus Vladimir Putin.

CE NU A FOST MENŢIONAT ÎNCĂ

Trump şi-a prezentat priorităţile pentru primele 100 de zile de mandat într-un clip publicat pe 21 noiembrie. În el, republicanul nu a menţionat două promisiuni majore de campanie făcute: renegocierea NAFTA şi etichetarea Chinei drept manipulator al monedei. Rămâne de văzut dacă aceste dosare vor deveni priorităţi mai târziu în mandatul său sau dacă va renunţa complet la ele.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...