Ancheta procurorului general al statului New York asupra Organizaţiei Trump a permis descoperirea unor probe care par să ateste practici de fraudă fiscală, în special supraevaluarea sau subestimarea anumitor active, au anunţat marţi seară serviciile sale, relatează miercuri AFP.
Potrivit unui document al Curţii Supreme a statului New York, semnat de procurorul general Letitia James, proprietarul legal al Organizaţiei Trump, respectiv fostul preşedinte Donald Trump, avea „putere de decizie asupra unui larg evantai de practici la Trump Organization, incluzând declaraţii eronate către terţi, în special instituţii financiare şi fiscul american (IRS)”.
Letitia James, care doreşte să-i audieze în această afacere pe Donald Trump şi pe copiii săi Ivanka şi Donald Junior, a subliniat că ei ar trebui obligaţi să depună mărturie.
„Până în ianuarie 2017, doamna (Ivanka) Trump era contactul principal pentru cel mai mare creanţier al Trump Organization, Deutsche Bank. În legătură cu această poziţie, d-na Tump a fost la originea trimiterii către Deutsche Bank şi statul federal a unor documente financiare eronate”, potrivit documentului judiciar.
Textul precizează şi că „din 2017, Donald Trump Junior dispunea de autoritate asupra a numeroase documente conţinând estimări de active false”, în special a unui apartament aflat în Trump Tower, declarat de trei ori mai mare decât în realitate şi a cărui valoare a fost supraevaluată cu 200 de milioane de dolari.
Familia Trump o acuză pe procuroarea generală Letitia James, aleasă din Partidul Democrat, că are motivaţii politice şi a calificat acţiunile sale drept „ameninţări la adresa democraţiei”.
Donald Trump, Ivanka Trump şi Donald Trump Junior au fost deja citaţi să compară la începutul lunii ianuarie, în cadrul acestei anchete de mare anvergură lansate în martie 2019 de Letitia James, dar fostul preşedinte a răspuns trimiţându-i procurorului general o moţiune de 20 de pagini menită să „invalideze” aceste citaţii.
În iulie, Organizaţia Trump şi contabilul său, Allen Weisselberg, au pledat „nevinovat” în faţa unui tribunal din New York la 15 capete de acuzare de fraudă şi evaziune fiscală
„Membrii familiei Trump trebuie să respecte citaţiile noastre legale pentru documente şi mărturii, pentru că nimeni în această ţară nu poate alege dacă şi cum legea i se aplică. Nu vom fi opriţi în eforturile noastre de a continua această anchetă şi de a garanta că nimeni nu este mai presus de lege”, a precizat Letitia James într-un comunicat.
Letitia James suspectează de aproape trei ani Organizaţia Trump că a supraestimat fraudulos valoarea anumitor proprietăţi atunci când a cerut credite de la bănci şi că a subevaluat aceleaşi proprietăţi chiar şi faţă de Fisc pentru a plăti impozite mai mici.
Eric Trump, un alt fiu al miliardarului republican şi vicepreşedinte al Trump Organization, a fost audiat de serviciile procurorului general în octombrie 2020.
Donald Trump este de asemenea vizat de alte anchete în SUA. El a fost audiat pe 18 octombrie într-un dosar în care manifestanţi acuză serviciul său de securitate că i-a molestat în urmă cu şase ani.
Grupul său este de asemenea vizat de o anchetă a procurorului din Manhattan asupra unor suspiciuni de delicte financiare şi fraude la asigurări.
În iulie, Organizaţia Trump şi contabilul său fidel, Allen Weisselberg, au pledat „nevinovat” în faţa unui tribunal din New York la 15 capete de acuzare de fraudă şi evaziune fiscală. Procesul ar urma să înceapă la jumătatea lui 2022.
În acelaşi timp, Donald Trump se luptă pentru a nu fi obligat să le divulge procurorilor ani de declaraţii de impozitare, în timp ce la Washington o comisie specială a Congresului încearcă să obţină documente de la Casa Albă privind atacul de la Capitoliu de pe 6 ianuarie 2021, mai notează sursa citată de Agerpres.
Editor : Liviu Cojan