În plin scandal acasă, preşedintele american a plecat, vineri, în primul său turneu internaţional, care îl va aduce și în Europa. Este însoțit de prima-doamnă, Melania Trump.
Prima oprire a lui Donald Trump va fi Arabia Saudită unde acesta se va întâlni cu regele Salman şi membri ai familiei regale.
Duminică, liderul american va participa la Consiliul de Cooperare în Golf unde va susţine şi un discurs în care va pune accent pe lupta contra terorismului. Din Arabia Saudită, Donald Trump va merge în Israel, unde va rămâne două zile. Apoi, el va veni în Europa pe 24 mai când va fi primit la Vatican de Papa Francisc.
Pe 25 mai, preşedintele SUA se va afla la Bruxelles la un summit informal al NATO. Iar pe 26 şi 27 mai, Donald Trump va participa în Sicilia la reuniunea G7.
Primul turneu internaţional al șefului Casei Albe va dura nouă zile și lasă în urmă, acasă, acuzații grave formulate de presa din Statele Unite. Președintele, instalat la Casa Albă în ianuarie, a ajuns la cel mai scăzut nivel de popularitate de la preluarea mandatului.
Un sondaj Reuters/Ipsos realizat în perioada 14-18 mai, ale cărui rezultate au fost publicate vineri, arată că numai 38% din americani aprobă activitatea lui Trump, în timp ce 56% o dezaprobă, iar 6% dintre americani au sentimente amestecate față de președinte, arată agenția Reuters, citată de Agerpres. În rândul Partidului Republican, procentajul celor nemulțumiți a crescut de la 16% săptămâna trecută la 23% în prezent.
Dezvăluirile făcute săptămâna aceasta de presa din SUA privind problemele de conduită politică ale lui Trump au continuat vineri.
Ziarul Washington Post, care scrisese că președintele i-a divulgat ministrului rus de externe Serghei Lavrov informații secrete, a adăugat încă un detaliu despre ancheta FBI privind legăturile anturajului prezidențial cu Rusia: unul dintre cei aflați în atenția Biroului Federal de Investigații este un consilier de rang înalt de la Casa Albă.
La rândul său, cotidianul New York Times, care afirmase că informațiile secrete scăpate de Trump chiar în Biroul Oval proveneau de la serviciile secrete israeliene, a venit cu noi detalii din timpul primirii lui Lavrov. Un document bazat pe notele din timpul întâlnirii președintelui american cu șeful diplomației ruse citează cuvintele lui Trump despre fostul director al FBI, James Comey: „Tocmai l-am dat afară pe șeful FBI. Era nebun, de-a dreptul țicnit. Am făcut față unei mari presiuni din cauza Rusiei. Am scăpat de asta”.
Reuters precizează că nu a reușit să verifice existența documentului invocat de New York Times. Întrebat despre articol, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a afirmat că „prin grandomanie și politizarea anchetei privind acțiunile Rusiei, James Comey a creat presiuni inutile asupra capacității noastre de a ne apropia și de a negocia cu Rusia”. Potrivit lui Spicer, adevărata știre este scurgerea de informații despre conversații „private și cu nivel ridicat de secretizare", iar concedierea lui Comey nu pune capăt anchetei FBI.