Planul lui Donald Trump pentru primele 100 de zile
Americanii au aflat ce planuri are preşedintele pe care l-au ales pentru primele sale 100 de zile la Casa Albă. La două săptămâni după ce a câştigat alegerile, Donald Trump s-a înregistrat în timp ce-şi povesteşte strategia, apoi a publicat întregistrarea video pe paginile sale de internet. Surprinzător, în cele două minute de plan prezidenţial Trump, preşedintele ales nu vorbeşte despre Obamacare, pe care a promis că îl va anula în prima zi de mandat, şi nici despre zidul de la graniţa cu Mexicul, unul din punctele forte ale campaniei sale electorale.
Donald Trump, preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii: „Astăzi vreau să informez poporul american despre perioada de tranziţie pentru Casa Albă şi să prezint un plan pentru primele 100 de zile de guvernare. Echipa noastră de tranziţie lucrează fără probleme şi eficient. Sunt bărbaţi şi femei, cu toţii cu adevărat talentaţi, patrioţi adevăraţi, care s-au alăturat echipei. Mulţi vor face, în curând, parte din guvern şi ne vor ajuta să facem din nou America măreaţă. Agenda mea va avea la bază un pincipiu simplu: America, pe primul loc. Fie că producem oţel, construim maşini sau vindecăm boli, vreau ca noua generaţie de produse şi inovaţii să ia naştere chiar aici, în măreaţa noastră patrie, America. Să creăm bunăstare şi locuri de muncă pentru muncitorii americani. Ca parte a acestui plan, i-am cerut echipei mele de tranziţie să întocmească o listă de măsuri executive pe care le putem aplica din prima zi, pentru a reduce pierderile şi pentru a ne recăpăta locurile de muncă. E vremea să facem acest lucru! Şi lista include următoarele măsuri: în ceea ce priveşte comerţul, voi da o notificare de intenţie pentru retragerea din Parteneriatul TransPacific, un potenţial dezastru pentru ţara noastră. În schimb, vom negocia acorduri bilaterale corecte, care să aducă locurile de muncă şi industria înapoi pe tărâm american. La capitolul energie: voi anula restricțiile care distrug locuri de muncă în domeniul producției de energie, inclusiv gaze de șist și cărbune curat, pentru a crea astfel milioane de locuri de muncă bine plătite. Asta ne dorim, asta am aşteptat! În ceea ce priveşte birocraţia, voi aplica o măsură care prevede că pentru fiecare noua reglementare trebuie eliminate două reglementări vechi. E foarte important! La capitolul securitate naţională, voi cere Departamentului Apărării şi şefului Statului Major să pună la punct un plan cuprinzător pentru a proteja infrastructura vitală a Americii de atacuri cibernetice şi de orice alte forme de atac. În ceea ce priveşte imigraţia, voi cere Departamentului Muncii să ancheteze toate abuzurile comise în programele de acordare a vizei, pentru a nu descalifica muncitorul american. La capitolul reforma etică, ca parte a planului nostru de a curăţa mlaştina, vom impune o interdicţie pentru oficialii Executivului: nu vor putea face lobby decât după cinci ani de la plecarea din administraţie. Şi o interdicţie pe viaţă pentru oficialii Executivului care ar vrea să facă lobby pentru un guvern străin. Sunt doar câţiva dintre paşii pe care îi vom face pentru a reforma administraţia de la Washington şi pentru a reconstrui clasa de mijloc. Voi oferi mai multe informaţii în zilele următoare, pe măsură ce lucrăm împreună ca să facem America măreaţă din nou, pentru toată lumea. Şi subliniez: pentru toată lumea.”
Donald Trump nu se ocupă doar de echipa sa, în care a făcut doar trei numiri în două săptămâni. Îşi spune părerea şi despre cine ar fi un bun ambasador al Marii Britanii la Washington. Donald Trump a scris pe Twitter că Nigel Farage, liderul formaţiunii naţionaliste UKIP din Marea Britanie, ar face o treabă minunată în această funcţie. Guvernul de la Londra a reacţionat imediat şi a anunţat că Marea Britanie îşi numeşte singură ambasadorii şi că, în acest moment, postul de la Washington este ocupat de un ambasador excelent. Nigel Farage a fost primul politician britanic care s-a întâlnit cu Donald Trump, după alegerea acestuia preşedinte. Adică, înaintea premierului şi a altor oficiali britanici.
Preşedintele ales al SUA nu a uitat nici de ziarişti americani, pe care i-a criticat şi i-a acuzat de lipsă de imparţialitate în timpul campaniei electorale. A chemat la Trump Tower redactori-şefi şi vedete ale principalelor posturi şi publicaţii americane. Toţi sperau într-o resetare a relaţiei cu preşedintele ales. Dar Donald Trump i-a criticat şi faţă în faţă pentru modul în care scriu despre el. Urmează să se întâlnească şi cu ziariştii de la New York Times, după ce iniţial anulase întrevederea pe motiv că articolele lor nu sunt corecte şi că au un ton obraznic la adresa lui.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
- Etichete:
- sua
- presedinte
- alegeri
- statele unite
- ales
- plan
- donald trump
- 100 de zile
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News