Obama își încheie mandatul cu un apel la americani să protejeze democrația
Data actualizării: Data publicării:
„Da, putem. Da, am putut". Acesta a fost mesajul cu care Barack Obama şi-a luat adio de la cetăţenii cărora le-a fost preşedinte timp de opt ani. Discursul final a avut loc în Chicago, oraşul în care familia Obama a locuit până să se mute la Casa Albă. Barack Obama a vorbit despre ce a realizat în cele două mandate, dar şi despre provocările şi riscurile cărora americanii trebuie să le facă faţă pentru a-şi apăra democraţia.
„Dragi compatrioţi... Michelle şi eu am fost atât impresionaţi de toate urările de bine pe care le-am primit în ultimele săptămâni! Dar, în seara aceasta, este rândul meu să spun "mulţumesc". În fiecare zi am avut de învăţat de la voi. Voi m-aţi făcut un preşedinte mai bun şi voi m-aţi făcut un om mai bun”, a spus Barack Obama la începutul discursului său.
Președintele american a fost întrerupt de mulțimea care a participat la eveniment și care a început să scandeze „încă patru ani”.
Barack Obama a făcut un scurt bilanț al celor două mandate ale sale.
„Dacă v-aş fi spus acum opt ani că America va ieşi dintr-o recesiune gravă, îşi va relansa industria auto şi va avea mai multe noi locuri de muncă ca oricând. Dacă v-aş fi spus că vom deschide un nou capitol în relaţiile cu poporul cubanez, vom opri programul nuclear iranian fără să tragem un singur foc şi îl vom elimina pe creierul atentatelor de la 11 septembrie. Dacă v-aş fi spus că vom obţine pentru toţi dreptul la căsătorie, că vom obţine asigurare medicală pentru încă 20 de milioane de cetăţeni. Dacă v-aş fi spus toate acestea, aţi fi putut spune că ţintim prea sus. Dar, asta am făcut. Asta aţi făcut voi. Voi aţi fost schimbarea. Aţi împlinit speranţele oamenilor şi, graţie vouă, cu fiecare măsură luată, America este o ţară mai bună şi mai puternică decât era când am început”. a spus președintele american.
Barack Obama și-a continuat discursul de rămas-bun de la poporul american într-o notă mai gravă, vorbind despre pericolele izolării și ale inegalității sociale.
„Aici am învăţat că schimbarea are loc doar atunci când oamenii obişnuiţi se implică, sunt activi şi stau laolaltă când o cer. Despre asta vreau să vorbesc în această seară, despre starea democraţiei noastre. Trebuie să înţelegem, democraţia nu presupune uniformizare. Părinţii fondatori s-au contrazis, s-au certat. În cele din urmă, au ajuns la un compromis. Şi se aşteaptă ca noi să facem la fel. Dar, au ştiut că democraţia presupune un simţ al solidarităţii, ideea că dincolo de toate neînţelegerile noastre, suntem împreună. Ne ridicăm sau cădem împreună. Democraţia noastră nu va funcţiona, dacă oamenii nu vor simţi că au o oportunitate economică. Inegalitatea evidentă degradează idealul democratic. În timp ce, la vârf, un singur procent a strâns mare parte din bogăţie şi venituri, prea multe familii din oraşe din centrul ţării şi din zonele rurale au fost lăsate în urmă”, a spus liderul de la Washington.
Președintele american a atras atenția asupra pericolelor izolării chiar și pe rețelele de socializare.
„Mai e o a doua ameninţare la adresa democraţiei noastre, iar aceasta este la fel de veche ca naţiunea noastră. După alegerea mea, s-a vorbit despre America post-rasială. Această viziune, deşi bine intenţionată, nu a fost niciodată realistă. Rasa rămâne o forţă puternică a societăţii noastre, o forţă care adesea dezbină. Pentru prea mulţi dintre noi a devenit mai sigur să ne retragem în propriile bule, fie în cartier sau în campusuri, în lăcaşuri de cult sau, mai degrabă, pe reţelele de socializare, unde suntem înconjuraţi de oameni care seamănă cu noi şi care împărtăşesc aceeaşi viziune politică şi nu ne contrazic convingerile. Din ce în ce mai mult, ne simţim atât de siguri în bulele noastre că începem să acceptăm doar informaţii, adevărate sau nu, care se potrivesc cu părerile noastre, în loc să ne bazăm aceste păreri pe dovezi reale”, a spus Barack Obama.
Liderul SUA și-a încheiat discursul spunând că a fost „onoarea vieții lui” să fie președintele Statelor Unite. De altfel, și soția lui, Michelle Obama, a declarat în discursul său de adio că a fost onoarea vieții ei să fie Prima Doamnă a Americii.
„Dragi compatrioţi, a fost onoarea vieţii mele să fiu în slujba voastră. Nu mă voi opri. De fapt, voi fi acolo împreună cu voi, ca un cetăţean... pentru restul zilelor mele”, a încheiat Obama.
Familia Obama va pleca de la Casa Albă pe 20 ianuarie, în ziua învestirii noului președinte al SUA, Donald Trump.