Nava spațială Orion a NASA a mai făcut câteva fotografii de pe orbita Lunii, în a 20-a zi a misiunii Artemis I, înainte de a porni spre Pământ. Artemis I a decolat de la Centrul Spațial Kennedy al NASA pe 16 noiembrie, începând călătoria sa de 25,5 zile și 2,1 milioane de km spre Lună și în jurul acesteia.
„Deși Artemis I este o misiune fără echipaj, ceea ce am învățat din testul de zbor al Orion și al sistemului de lansare spațială al NASA ne va ajuta să ne pregătim pentru viitoarele misiuni Artemis, care vor contribui la o prezență umană pe termen lung pe Lună și pentru a duce primii astronauți NASA pe Marte”, a declarat un reprezentant al agenției spațiale americane.
Orion şi-a început călătoria de întoarcere spre Terra
Capsula Orion a survolat Luna la o distanţă mai mică de 130 de kilometri în raport cu scoarţa selenară, realizând astfel o manevră spectaculoasă, ce marchează începutul călătoriei de întoarcere spre Terra a acestui vehicul spaţial lansat de NASA.
Efectuând acea survolare la o distanţă foarte mică de scoarţa Lunii, capsula Orion a profitat de atracţia gravitaţională a satelitului natural al Pământului pentru a se propulsa pe traiectoria sa de întoarcere spre Terra. Comunicarea cu Orion a fost întreruptă pe durata celor 30 de minute în care capsula a trecut pe deasupra feţei nevăzute a Lunii. Aprinderea motorului principal al modulului european, care propulsează capsula Orion, a durat puţin mai mult de trei minute.
A fost ultima manevră importantă din cadrul misiunii Artemis 1, care a început odată cu lansarea noii mega-rachete construite de NASA pe 16 noiembrie.
Orion se întoarce pe Terra duminică, 11 decembrie.