NYT: Lobby-istul Elliott Broidy asigura intrarea la învestirea lui Trump ca premiu pentru potențiali clienți
Elliott Broidy este cel care a semnat invitația pentru Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu pentru a participa în ianuarie 2017 la ceremonia de învestire a președintelui american Donald Trump, iar acest eveniment a însemnat o mare oportunitate pentru afacerile sale, scrie The New York Times. De altfel, el și-a deschis în luna mai 2017 o filiala în România: Cirinus Defense SRL, firmă specializată în servicii high tech pentru armată.
Actualizare 13:25. Liviu Dragnea a fost întrebat de jurnaliști cu privire la acest subiect - urmăriți declarațiile aici.
„Eu n-am fost la acele două ministere cu domnul Broidy. Altcineva a fost. Întrebați miniștrii”, a spus Liviu Dragnea.
Întrebat dacă știa despre acorduri, liderul PSD a spus că „am aflat din presă”.
În continuare, Dragnea a susținut că participarea sa la Washington și semnarea de contracte cu firma lui Broidy nu au legătură.
„N-are nicio legătură... deplasarea mea în Statele Unite cu acele contracte. Eu zic că sunteți televiziuni serioase și investigați și o să ajungeți la adevăr”, a mai spus el.
Întrebat în continuare dacă este vorba despre ministrul Apărării, Mihai Fifor, cel cu ajutorul căruia ar fi ajuns în SUA, președintele PSD nu a oferit un răspuns.
Jurnaliștii făceau referire la faptul că, la începutul lunii trecute, oficialii companiei Circinus - deținută de Elliott Broidy - au semnat un acord de circa 200 de milioane de dolari cu reprezentanții Romarm. Acordul a fost semnat de ministrul Economiei, Dănuț Andrușca, ministrul Apărării, Mihai Fifor, și ambasadorul american Hans Klemm.
Omul de afaceri Elliott Broidy, vicepreşedinte al Comitetului de inaugurare şi membru al Partidului Republican, pentru care a strâns fonduri în timpul campaniei electorale, a beneficiat rapid după alegerea lui Donald Trump de imagine și și-a promovat conexiunile cu președintele american către politicieni și guverne din întreaga lume. Astfel, el a vândut ideea că potențialii clienți ai firmei sale - Circinus - se pot întâlni cu cu Donald Trump și oameni din administrația sa.
Potrivit sursei citate, Broidy a pledat vinovat într-un dosar în care era acuzat de dare de mită şi a plătit o cauţiune de 48 de milioane de dolari pentru a evita închisoarea, în anul 2009.
Pe lângă faptul că a asigurat intrarea lui Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu la o ceremonie de la inaugurarea președintelui american, în 2017, Elliott Broidy a facilitat de asemenea participarea unui om important din Congo, acuzat că duce o viață de lux din bani publici, la o cină la care a participat și Donald Trump, dar a și obținut o întâlnire pentru un politician din Angola cu senatori republicani și i-a oferit o vizită la Mar-a-Lago, stațiunea privată a liderului de la Casa Albă.
The New York Times îl menționează pe Liviu Dragnea ca fiind „un parlamentar român care este acuzat de fapte de corupție” și adaugă că a postat pozele cu Donald Trump pe contul de Facebook.
Cotidianul american notează că astfel de întâlniri au valoare la nivel internațional, oferind impresia unui sprijin din partea lui Donald Trump pe scena politică internă.
În replică, Elliott Broidy a transmis printr-un comunicat de presă că succesul companiei sale este dat de „recrutarea celor mai buni oameni” și nu conexiunilor sale politice.
Pe de altă parte, unii asociați spun că omul de afaceri era atât de agresiv încât l-au avertizat să-și tempereze abordarea pentru a nu intra în conflict cu președintele Trump, ori clienți sau interesele americane și legile anticorupție.
Unul dintre partenerii săi de afaceri, George Nader, cooperează cu procurorul special Robert Mueller, care investighează amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016. Ziarul precizează că George Nader (care are dublă cetățenie: libaneză și americană) a fost condamnat pentru fapte ce au legătură cu pornografia infantilă și abuzul sexual de minori.
De altfel, Elliott Broidy a ajuns în atenția procurorului Robert Mueller după ce ancheta s-a extins și asupra legăturilor lui Trump cu George Nader, căruia Elliott Broidy i-a trimis un raport despre o întâlnire privată avută cu liderul de la Casa Albă.
După ce Donald Trump a devenit președinte al SUA, George Nader s-a arătat prietenos față de Elliott Broidy, pe care i l-a prezentat prințului Mohammed bin Zayed al-Nahyan, considerat liderul de facto al Emiratelor Arabe Unite. Ulterior, firma lui Broidy, Circinus, a asemnat contracte în valoare de sute de milioane de dolari cu Emiratele, potrivit surselor publicației americane.
În toamna anului trecut, Broidy i-a trimis lui Nader un document în care îl anunța că, în timpul unei întâlniri cu Trump, a făcut lobby în favoarea Emiratelor. Mai exact, Broidy îl informa pe omul de afaceri că i-a cerut președintelui SUA să se întâlnească într-un cadru privat cu Mohammed bin Zayed al-Nahyan, să susțină politicile agresive ale acestuia în regiune și să îl demită pe secretarul de Stat, Rex Tillerson, pe motiv că are rezultate slabe.
Cel care s-a opus întânirii informale dintre Trump și prințul Mohammed bin Zayed al-Nahyan a fost generalul H.R. McMaster, a mai scris Broidy în documentul despre care spune că i-a fost sustras.
În cazul țării noastre, Circinus a continuat să prospecteze guvernul controlat de Liviu Dragnea. Compania încă nu a semnat vreun contract cu statul român, dar la 1 febaruarie a fost semnat un acord cu miză financiară majoră, de circa 200 de milioane de dolari, între reprezentanții Romarm și oficialii acestei firme, deținută de Elliott Broidy. Acordul a fost semnat în mare secret, fără presă și comunicate oficiale, în mod netransparent, deși la eveniment au participat ministrul Economiei, Dănuț Andrușca, ministrul Apărării, Mihai Fifor, și ambasadorul american Hans Klemm.
- Etichete:
- romania
- contracte
- mapn
- aparare
- liviu dragnea
- romarm
- donald trump
- elliot broidy
- george nader
- contracte circinus romania
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News