Agenţia Naţională americană de Securitate (National Security Agency, NSA), care a colectat informaţii electronice în masă în cadrul unor operaţiuni a căror amploare a fost dezvăluită de către fostul său consultant şi al CIA Edward Snowden, pare că a fost victima hackerilor, relatează AFP, citată de News.ro.
Un grup misterios de hackeri - care se prezintă drept "Shadow Brokers" - a scos la licitaţie pe Internet coduri informatice pe care le prezintă drept programe destinate să treacă de firewall-uri instalate de puteri rivale precum China şi Rusia sau de ţări inamice ca Iranul, potrivit unor experţi intervievaţi miercuri de The New York Times (NYT) şi The Washington Post (WP).
NSA nu a comentat aceste informaţii, în pofida unor insistenţe din partea AFP.
Hackerii au publicat online două fişiere - unul la care accesul este liber, celălalt cifrat.
Ei au anunţat că vor posta online mai multe elemente, cu scopul de a strânge fonduri în valoare de un milion de bitcoini, o monedă electronică dificil de urmărit.
Un bitcoin valora miercuri aproximativ 575 de dolari.
Potrivit NYT, aceste programe au putut să fie colectate doar pătrunzând în serverele NSA.
Un fost angajat NSA, care a lucrat pentru unitatea însărcinată cu piratarea cunoscută sub numele de Tailored Access Operations (Operaţiuni de acces pe măsură), a apreciat că datele publicate sunt autentice.
„Acestea sunt cheile regatului, fără urmă de îndoială”, a declarat el pentru WP, subliniind că acest lucru pune în pericol „securitatea reţelelor guvernamentale şi private aici (în Statele Unite) şi în restul lumii”.
Edward Snowden - care a dezvăluit lumii, în 2013, amploarea spionajului practicat de NSA şi care s-a refugiat ulterior în Rusia a comentat cu privire la acest atac informatic pe Twitter.
El a apreciat că atacul poartă marca unei implicări ruse.
Snowden avansează ipoteza unui avertisment care ar ţine mai degrabă de diplomaţie decât de informaţii.
Moscova ar reacţiona astfel, în opinia sa, după ce a fost acuzată că se află la originea dezvăluirii unor e-mailuri ale mai multor instanţe de conducere ale Partidului Democrat.
Acest scandal s-a dovedit stânjenitor pentru Hillary Clinton.
Site-ul Wikileaks, care le-a publicat, afirmă că cele mai interesante e-mailuri abia urmează să fie dezvăluite.