Newsweek: Aliați europeni ai SUA au interceptat convorbiri ale echipei lui Trump cu oficiali ruși

Data publicării:
Trump Meets With Senators Over Gorsuch Nomination
Foto: Guliver/GettyImages

Potrivit unor surse, interceptările au avut loc încă dinainte de învestirea lui Trump. Printre acestea se numără cel puțin o discuție între demisionarul Michael Flynn, fost consilier pentru probleme de securitate naţională al președintelui Trump, și un oficial rus aflat la post în SUA, scrie Newsweek.

Trump Meets With Senators Over Gorsuch Nomination
Foto: Guliver/GettyImages

Ca parte a operațiunilor de informații, în ultimele șapte luni, cel puțin un aliat din Europa de Vest a interceptat o serie de convorbiri care au avut loc între consilieri și asociați ai președintelui Donald Trump și oficiali ai guvernului rus.

Sursele Newsweek spun că informațiile adunate nu provin doar din interceptarea unor discuții telefonice, ci și din surse electronice sau umane, despre parteneri de afaceri internaționali ai lui Trump care sunt bănuiți a fi agenți secreți ai propriilor guverne.

Aceste operațiuni de spionaj au avut la bază temerea cancelariilor occidentale care consideră că Rusia caută să manipuleze relațiile și modul de acțiune ale administrației Trump cu scopul de a destabiliza alianța militară NATO.

Mai mult decât atât, o țară baltică adună informații despre oficiali de la Casa Albă, în mod special membri ai executivului, îngrijorată că o schimbare a politicii externe americane în relația cu Rusia i-ar putea pune în pericol suveranitatea.

Operațiunile de spionaj au început în luna august, după ce guvernul Marii Britanii a obținut informații potrivit cărora oameni care acționează în interesul Rusiei au intrat în contact cu mai mulți membri ai echipei de campanie a lui Trump. Țara baltică a început cel puțin de atunci supravegherea unor apropiați ai președintelui american care călătoreau prin Europa.

Aceste măsuri reflectă o slăbire a încrederii acordate SUA de către aliații săi europeni, în ceea ce privește politica externă. Mai rău, situația pare fără precedent, pentru că se pare că guvernele occidentale dețin mai multe informații despre situația internă din executivul american decât orice alt oficial american ales.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri