Oamenii de ştiinţă de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au anunțat că au finalizat o procedură de editare genetică a unor embrioni umani, prima de acest fel realizată pe teritoriu american, scrie Digital Trends.
Până acum, alte încercări de editare a embrionilor umani au fost efectuate exclusiv în alte țări, trei astfel de rapoarte despre acest tip de modificare genetică au venit din China și unul din Marea Britanie. Cu toate acestea, acest ultim experiment este declarat a fi revoluționar în sine, atât în ceea ce privește numărul de embrioni implicați în muncă, cât și în demonstrația că embrionii umani pot fi modificați pentru a „corecta genele defecte care provoacă boli moștenite”.
Shoukhrat Mitalipov, cercetătorul care conduce proiectul, nu este străin de lumina reflectoarelor, nici de controverse. Omul de știință este, de asemenea, primul care a clonat celulele stem embrionare la om, precum și mintea din spatele fertilizării in vitro cu trei părinți. El a lucrat la proiecte similare China, când restricțiile nu permiteau să își desfășoare proiectele în SUA.
Potrivit raportului, niciunul dintre embrionii modificați nu a avut timp să se dezvolte mai mult de câteva zile, iar echipa lui Mitalipov susține că nu a existat niciodată „nici o intenție de a le implanta într-un uter”. Mai degrabă, munca a fost făcută pentru a determina ce este posibil atunci când vine vorba de modificarea genetică a oamenilor. Speranța este de a dovedi că știința și medicina modernă pot fie să șteargă, fie să modifice genele responsabile de boala moștenită, dar criticii observă că, odată ce tehnologia este dezvoltată, ar putea fi folosită în alte scopuri.
Încercările anterioare de modificare a embrionilor umani nu au fost pe deplin reușite, deoarece s-au produs anumite erori de editare, iar modificările ADN nu au fost adoptate de către toate celulele unui embrion. Cu toate acestea, echipa lui Mitalipov pare să fi găsit o modalitate de a eluda aceste probleme.
Acestea fiind spuse, există sceptici care se tem că acest tip de muncă deschide ușa pentru „proiectarea de copii”, iar comunitatea de intelligence din S.U.A. a mers atât de departe anul trecut, încât a numit acest procedeu o potențială „armă de distrugere în masă”.
Indiferent, munca este o descoperire majoră în domeniul geneticii, deși modul în care va fi implementat în cele din urmă nu este încă determinat.