Membri ai echipei de campanie a lui Trump, contacte repetate cu spioni ruşi înainte de alegeri

Data publicării:
Trump Meets With Senators Over Gorsuch Nomination
Foto: Guliver/GettyImages

Membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump şi alţi asociaţi ai republicanului au avut contacte repetate cu înalţi oficiali din serviciile ruse de informaţii în anul de dinainte de alegerile prezidenţiale americane, au declarat patru foşti şi actuali oficiali pentru New York Times. Ancheta este încă în curs.

Trump Meets With Senators Over Gorsuch Nomination
Foto: Guliver/GettyImages

Agenţiile americane de informaţii au interceptat comunicaţiile în aproximativ aceeaşi perioadă în care au descoperit şi dovezi că Rusia a încercat să perturbe alegerile prezidenţiale americane prin spargerea serverelor Comitetului Naţional Democrat, au precizat trei dintre oficialii citaţi sub acoperirea anonimatului.

Sursele au precizat, însă, că deocamdată nu există dovezi privind o cooperare între echipa lui Trump şi ruşi privind influenţarea scrutinului.

Cu toate acestea contactele au alarmat comunitatea de informaţii, cu atât mai mult cu cât Trump îl lăuda pe preşedintele rus Vladimir Putin. La un moment dat, în cursul verii, candidatul republican a declarat la un eveniment de campanie că speră că Moscova a furat e-mailurile lui Hillary Clinton şi că le va publica.

Oficialii au precizat că printre comunicările interceptate s-au numărat şi cele ale unor asociaţi ai lui Trump, nu numai ale membrilor echipei de campanie.

În partea rusă, contactele au inclus atât membri ai serviciilor de informaţii, cât şi membri ai Guvernului.

Unul dintre consilierii care au discutat cu ruşi a fost Paul Manafort, care a fost preşedintele echipei de campanie a lui Trump timp de câteva luni anul trecut şi care a lucrat drept consultant politic în Ucraina. Oficialii au refuzat să identifice alţi asociaţi ai actualului preşedinte implicaţi.

Manafort a respins marţi, într-un interviu telefonic, acuzaţiile.

Mai mulţi asociaţi ai lui Trump, inclusiv Manafort, au făcut afaceri în Rusia şi nu este neobişnuit ca oamenii de afaceri americani să intre în contact cu oficiali din serviciile de informaţii străine, uneori fără să îşi dea seama, în ţări precum Rusia sau Ucraina, unde serviciile de spionaj sunt adânc înrădăcinate în societate.

Oficialii nu au precizat măsura în care contactele ar fi putut fi de afaceri. De asemenea, ei nu au divulgat detalii sau conţinutul discuţiilor telefonice, nici identitatea oficialilor ruşi care au participat şi nici câţi dintre consilierii lui Trump au fost implicaţi. Nu este clar nici dacă discuţiile au avut ceva de-a face cu Trump în sine.

Comunicaţiile interceptate fac parte dintr-o serie de informaţii analizate de FBI, care verifică eventuale legături asociaţii lui Trump şi Guvernul rus, precum şi atacurile informatice vizând Partidul Democrat. În cadrul investigaţiei, FBI a obţinut şi documente bancare şi de călătorie şi a audiat mai mulţi responsabili, au precizat sursele citate de New York Times.

FBI i-a examinat îndeaproape pe cel puţin trei apropiaţi ai lui Trump, deşi nu este clar dacă apelurile lor telefonice au fost interceptate. Este vorba despre Carter Page, un om de afaceri şi fost consilier pentru politică externă, Roger Stone, un membru vechi al Partidului Republican, şi Michael Flynn, fost consilier pentru securitate naţională. Toţi au negat vehement că ar fi avut contacte nepotrivite cu ruşii.

În cadrul anchetei, FBI încearcă să stabilească şi credibilitatea unui raport oferit anul trecut de fostul spion britanic Christian Steele, potrivit căruia Moscova ar avea informaţii compromiţătoare ce ar putea fi folosite pentru a-l şantaja pe Trump. Agenţii au contactat sursele lui Steele, care a furnizat anterior informaţii credibile.

Un raport al agenţiilor americane de informaţii publicat în ianuarie a conchis că Guvernul rus a intervenit în alegeri, parţial pentru a-l ajuta pe Trump, dar nu a precizat dacă vreun membru al echipei de campanie a lui Trump a participat la efort.

Comunicaţiile interceptate sunt diferite de discuţiile avute de fostul consilier pentru securitate naţională Michael Flynn cu ambasadorul rus la Washington - scandal în urma căruia Flynn şi-a dat demisia.

FBI şi Casa Albă au refuzat să comenteze marţi seară informaţiile, însă, anterior, secretarul de presă al Preşedinţiei SUA, Sean Spicer, a insistat că nimeni din echipa de campanie nu a avut contacte cu oficialii ruşi înainte de alegeri.

Afirmaţia contrazice o declaraţie făcută în noiembrie de viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, potrivit căruia „au existat contacte” în campanie, între oficiali ruşi şi echipa lui Trump.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...