Joe Biden, care duce o campanie prezidenţială puternic axată pe puterea de cumpărare, a promis marţi că va reduce preţul a zece medicamente prescrise pentru boli grave, atrăgând proteste din partea unor laboratoare, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„În timp ce industria farmaceutică face profituri record, milioane de americani trebuie să aleagă între a plăti pentru medicamentele de care au nevoie pentru a trăi sau a-şi finanţa hrana, chiria şi alte nevoi de bază. Acest timp se apropie de final”, a promis preşedintele democrat într-un comunicat.
Conform unui studiu realizat de Rand Corporation, Statele Unite plătesc în medie de 2,5 ori mai mult pentru medicamentele eliberate pe bază de reţetă decât Franţa, de exemplu.
Reforma anunţată marţi face parte din cadrul mai larg al marii legi numite „Legea privind reducerea inflaţiei” - un vast program de tranziţie energetică şi reforme sociale.
Casa Albă a ales iniţial zece medicamente pentru care Medicare, regimul de asigurări de sănătate pentru persoanele de peste 65 de ani, va putea negocia de acum preţul.
Acest lucru nu se întâmpla până acum, spre deosebire de planurile de asigurări de sănătate din multe ţări bogate.
Conform executivului american, în 2022 seniorii au trebuit să cheltuiască un total de 3,4 miliarde de dolari din buzunar pentru a cumpăra aceste tratamente prescrise în caz de cheaguri de sânge, diabet, probleme cardiace, psoriazis şi cancer de sânge.
Unul dintre aceste tratamente, anticoagulantul Eliquis (Apixaban), este utilizat de peste 3,7 milioane de beneficiari ai planului Medicare.
Compania care îl produce, BMS (Bristol Myers Squibb), dă asigurări că beneficiarii Medicare cărora le este prescris acest medicament „îl pot obţine în prezent plătind din buzunar suma relativ mică de 55 de dolari în medie pe lună” şi că iniţiativa lui Joe Biden „ameninţă” această situaţie.
Grupul Johnson & Johnson, care are de asemenea două dintre medicamentele vizate, susţine că reforma va „restricţiona inovaţia medicală, va limita accesul şi alegerea pacienţilor şi va avea un impact negativ asupra calităţii generale a îngrijirilor medicale”.
Editor : A.C.