Joe Biden a subliniat că în timpul discuțiilor cu Vladimir Putin a ridicat problema îngrijorărilor pe care administrația sa le are cu privire la respectarea drepturilor omului, inclusiv în legătură cu Alexei Navalnîi.
Și subiectul Ucraina a fost atins, Biden exprimând „susținerea fermă” a administrației sale pentru „suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.
Cei doi lideri au mai discutat despre Iran și despre retragerea trupelor americane din Afganistan.
Biden a spus că tonul discuțiilor a fost „pozitiv” și a adăugat: „Am făcut ceea ce îmi propusesem să fac”.
„I-am spus lui Putin că agenda noastră nu este împotriva Rusiei sau a altcuiva. Este făcută pentru poporul american”, a punctat Joe Biden. „Eu sunt cu America, nu împotriva Rusiei”, a adăugat liderul de la Casa Albă. El a spus în context că a ridicat problema eliberării cetățenilor americani Paul Whelan și Trevor Reed, doi foști pușcași marini care sunt închiși în prezent în Rusia.
„Drepturile omului vor fi totdeauna pe masa discuțiilor, i-am spus”, a subliniat Biden. „Drepturile omului sunt ceea ce ne definesc pe noi, americanii”, a adăugat el. „Am vrut ca președintele Putin să înțeleagă acolo unde avem diferențe de opinii de ce spun ceea ce spun și de ce fac ceea ce fac”, a punctat șeful Casei Albe.
Preşedintele american Joe Biden a spus că sunt „comparaţiile ridicole” declarațiile omologului său rus cu privire la drepturile omului. Biden consideră că Putin face o falsă echivalare între un atac „al infractorilor” asupra Capitoliului şi manifestaţiile paşnice ale unor persoane private de libertatea de expresie în Rusia.
Consecințe „devastatoare” pentru Rusia, dacă moare Navalnîi
Un reporter l-a întrebat ulterior pe președintele american în ce măsură ar fi afectate relațiile ruso-americane dacă Alexei Navalnîi moare în închisoare. „I-am spus clar (lui Putin - n.r.) că ar fi consecințe devastatoare pentru Rusia”, a răspuns președintele american.
În discuție a fost adus și subiectul securității cibernetice. „Am subliniat că avem o capacitate cibernetică semnificativă și el știe asta. Dacă, de pildă, ei încalcă normele de bază, noi vom răspunde. Știe cum e în lumea cibernetică. Iar în al doilea rând, cred că ultimul lucru pe care îl vrea acum este un Război Rece”, a explicat președintele Biden.
Citiți și: SUA și Rusia, declarație comună despre stabilitatea strategică: Un război nuclear nu trebuie să aibă loc niciodată
Președintele Biden a fost întrebat și dacă are încredere în Vladimir Putin. „Nu este vorba despre încredere. Este vorba despre propriul interes și verificarea propriului interes”, a răspuns liderul de la Casa Albă. Anterior în cursul zilei a creat confuzie după ce un reporter îi pusese aceeași întrebare. Președintele Biden a părut că dă din cap aprobator, dar ulterior Casa Albă a precizat că președintele doar dăduse din cap ca sa salute presa.
Pe de altă parte, Joe Biden a preferat să nu răspundă unui reporter care îl întrebase dacă își reconsideră o caracterizare pe care i-o făcuse lui Vladimir Putin după o întâlnire pe care o avuseseră în 2011, când actualul lider de la Casa Albă era vicepreședinte. Atunci, Joe Biden spusese că Vladimir Putin nu are „un suflet”. Întrebat despre asta, Biden și-a pus ochelarii de soare și a coborât de pe podium, mulțumind presei pentru participare.
Conferința de presă a lui Biden - din prima sa deplasare externă - a durat circa jumătate de oră, mult mai puțin decât cea a lui Vladimir Putin.