Iranul își va consolida capacitățile militare, inclusiv balistice, anunță președintele
Data publicării:
Președintele iranian Hassan Rohani a declarat vineri că țara sa își va consolida capacitățile militare și balistice în pofida criticilor din partea SUA și a Franței. Decalrația a fost făcută în timpul unei parade a forțelor armate iraniene ocazionate de marcarea declanșării războiului dintre Irak și Iran din 1980, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Fie că doriți sau nu, ne vom consolida capacitățile militare necesare în materie de descurajare. Nu numai că vom dezvolta rachetele noastre, dar și forțele noastre aeriene, terestre și maritime. Nu vom cere nimănui permisiunea pentru a ne apăra patria”, a afirmat el într-un discurs transmis în direct la televiziunea de stat.
Iranul a dezvoltat un vast program balistic în ultimii ani, aspect ce îngrijorează SUA, dar și Arabia Saudită, principalul său rival în regiune, unele țări europene, inclusiv Franța, precum și Israelul, inamicul său declarat.
Teheranul afirmă că programul său balistic este doar defensiv. „Puterea noastră militară ... nu este concepută pentru a ataca alte țări”, a insistat Rohani.
La actuala reuniune a Adunării Generale a ONU, ce se desfășoară săptămâna aceasta la New York, președintele american Donald Trump a denunțat acordul nuclear cu Iranul și programul său balistic.
Pe un ton mai moderat, președintele francez Emmanuel Macron, la unison cu liderii altor țări europene, s-a pronunțat în favoarea acordului nuclear dintre Iran și marile puteri, dar a afirmat că acest acord nu este suficient și că Iranul trebuie obligat să-și diminueze programul balistic și să-și limiteze activitățile în regiune.
Președintele Rohani a respins orice schimbare în ceea ce privește poziția politică a țării sale în regiune. „Fie că doriți sau nu, vom apăra popoarele oprimate în Yemen, Palestina și Siria”, a declarat el. Iranul susține regimul sirian, precum și grupările islamiste palestiniene și rebelii houthi din Yemen.
Declarațiile președintelui iranian intervin în pline tensiuni ale comunității internaționale, în special ale Statelor Unite, cu Phenianul, tocmai din cauza programului balistic al Coreei de Nord.
În vremea președintelui american George W. Bush, când s-a decis instalarea unor elemente ale scutului antirachetă în Europa, Coreea de Nord și Iranul erau considerate „state imprevizibile” și erau văzute ca principalele amenințări pentru un eventual atac cu rachete.