Hackerii ruşi ar fi accesat reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice din Statele Unite, scrie Washington Post, care citează oficiali americani. Vizată este o companie din statul Vermont, care ar fi găsit în sistemul său un virus asociat cu operaţiunea rusească de hacking, numită Grizzly Steppe. Rusia a mai fost acuzată că, în 2015, a lansat un atac asupra rețelei electrice a capitalei Ucrainei, Kiev.
Oficialii americani nu ştiu deocamdată care au fost intenţiile infractorilor cibernetici, deoarece nu a fost afectată distribuţia energiei electrice.
Informaţia vine la scurt timp după ce Statele Unite au decis să expulzeze 35 de diplomaţi ruşi, suspectaţi de implicare în atacuri cibernetice.
Diplomaţii ruşi expluzaţi au plecat deja din cele două complexuri de vacanţă de lângă Washington D.C. şi New York, pe care Statele Unite au decis să le închidă. Oficial, locaţiile erau folosite de diplomaţi pentru concedii, dar lideri de la Washington spun că erau destinate de fapt activităţilor de spionaj.
În total, 96 de cetăţeni ruşi urmează să plece din Statele Unite, estimează Ministerul rus de Externe, diplomaţi şi familiile lor.
Serghei Petrov, consulul general al Rusiei la San Francisco: „Unul dintre cei expulzaţi este bucătarul consulatului. În ajunul Anului Nou, pe 31 decembrie, va trebui să gătim fără ajutorul lui”.
John McCain, senator: „Trebuie făcute mai multe. Încă avem multe variante la dispoziţie pentru a răspunde la un atac rusesc. Când ataci o ţară este un gest de război, aşa că trebuie să ne asigurăm că vor plăti preţul”.
În mod surprinzător, Vladimir Putin a decis să nu expulzeze diplomaţi americani din Rusia, deşi ministrul de Externe rus ceruse acest lucru. Liderul de la Kremlin a spus că va aştepta ca Donald Trump să-şi înceapă mandatul pentru a lua o hotărâre. Printr-un mesaj pe Twitter, preşedintele ales al Statelor Unite l-a felicitat pe preşedintelui rus pentru decizie şi l-a numit „foarte deştept”.