A murit George Bush sr., fost președinte al Statelor Unite. Omul cu o carieră de film
George H.W. Bush, cel de-al 41-lea președinte al Statelor Unite, a murit la vârsta de 94 de ani, anunță CNN. Este președintele sub mandatul căruia s-au petrecut transformările radicale din Europa de Est, culminând cu prăbușirea Uniunii Sovietice.
George H. W. Bush a murit la Houston, a anunțat un purtător de cuvânt. În cursul acestui an el fusese spitalizat de mai multe ori. Una dintre internări, în aprilie, s-a întâmplat a doua zi după funeraliile soției sale, Barbara Bush, care a decedat la vârsta de 92 de ani. Bush şi soţia lui au fost căsătoriţi timp de 73 de ani și au avut șase copii.
George Bush senior suferea de mai mulţi ani de boala Parkinson şi se deplasa într-un scaun cu rotile.
A avut un singur mandat la Casa Albă, între 1989 şi 1993, însă într-o perioadă în care s-a prăbușit Uniunea Sovietică, iar Europa de Est și-a regăsit libertatea. Anterior i-a fost vicepreședinte lui Ronald Reagan.
Republican, George Bush, fost director al CIA la un moment dat, este tatăl lui George Bush jr., care a fost și el președinte al Statelor Unite într-o perioadă dramatică pentru istoria SUA: atentatele de la 11 septembrie 2001. Fiul său a avut două mandate la Casa Albă, între anii 2001 și 2009.
O carieră impresionantă
George Bush Senior a ajuns la Biroul Oval cu o carieră impresionantă în spate. A petrecut 40 de ani în slujba ţării şi a început ca pilot de marină în Al doilea Război Mondial. A fost decorat după ce a fost doborât în Pacific. Fiu de senator, George Herbert Walker Bush - pe numele întreg - a fost apoi congresman, ambasador la ONU, director al CIA şi vicepreşedinte în mandatul lui Ronald Reagan. După ce fiul său, George Junior, a fost şi el ales, devenind al 43-lea preşedinte al Statelor Unite, era cunoscut drept George Bush Senior.
Cel de-al 41-lea preşedinte al SUA (1989-1993), George Herbert Walker Bush s-a născut la 12 iunie 1924, în Milton, Massachusetts, ca fiu al senatorului new-yorkez Prescott Bush şi al lui Dorothy Walker Bush. Prescott Bush era bancher pe Wall Street şi venea dintr-o familie de antreprenori.
George Bush a crescut în Connecticut şi a urmat cursurile liceului privat Phillips Academy din Andover, Massachusetts.
După atacul japonez asupra bazei americane Pearl Harbor din 1941, Bush s-a înrolat în marina americană, la vârsta de 18 ani, şi a servit pe frontul din Pacific până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost cel mai tânăr aviator al armatei SUA, la acel moment, potrivit site-ului Casei Albe.
S-a înscris la Universitatea Yale - unde fusese acceptat înainte de a se înrola în armată - şi după absolvire, în 1948, s-a mutat în Texas, unde s-a implicat în afaceri cu petrol şi a devenit milionar până la vârsta de 40 ani.
George Bush s-a implicat în politică încă de la începutul afacerilor sale cu petrol şi a fost membru al camerei inferioare a Congresului American (House of Representatives) din 1967 până în 1971. Între 1971 şi 1973, a fost cel de-al zecelea ambasador SUA la ONU. Începând cu ianuarie 1973 şi până în septembrie 1974, a ocupat funcţia de preşedinte al Comitetului Naţional Republican.
Din ianuarie 1976 până în ianuarie 1977, a fost director al CIA.
În 1980, a candidat pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite, dar Partidul Republican l-a nominalizat pe Ronald Reagan, care l-a ales pe Bush să candideze pentru funcţia de vicepreşedinte. A fost vicepreşedintele SUA între 20 ianuarie 1980 şi 20 ianuarie 1989.
În 1988, a candidat cu succes pentru preşedinţia Statelor Unite, învingând candidatul democrat Michael Dukakis.
Mandatul său ca preşedinte al SUA, din 20 ianuarie 1989 până în 20 ianuarie 1993, a fost definit de politica externă. În timpul său, a căzut Zidul Berlinului în noiembrie 1989, Statele Unite au invadat Panama în decembrie 1989, înlăturându-l de la putere pe generalul Manuel Noriega, iar în 1990 a izbucnit primul război din Golful Persic, odată cu invazia Kuweitului de către Irak, iar Uniunea Sovietică s-a dezintegrat. George Bush a contribuit la accelerarea negocierilor pentru înfiinţarea acordului de liber schimb NAFTA (North American Free Trade Agreement), între Canada, SUA şi Mexic.
Pe plan intern, Bush nu a respectat o promisiune făcută în campanie de a nu creşte taxele, iar pe fondul îngrijorărilor economice a pierdut alegerile din 1992 în faţa democratului Bill Clinton.
Abilitatea sa de a câştiga susţinere internaţională pentru războiul din Golf din 1990 a fost văzută ca un succes diplomatic, deşi decizia sa de a se retrage din Irak fără a-l îndepărta pe Saddam Hussein a stârnit reacţii mixte.
La 5 februarie 2011, preşedintele Barack Obama i-a decernat Medalia pentru Libertate, cea mai înaltă distincţie civilă din Statele Unite.
La 6 ianuarie 1945, s-a căsătorit cu Barbara Pierce (1925-2018), cu care a avut şase copii: George Walker Bush (1946), preşedinte al SUA între 2000 şi 2008, Pauline Robinson Bush (1949-1953), care a murit de leucemie, John Ellis 'Jeb' Bush (1953), guvernator al statului Florida între 1999 şi 2007, Neil Mallon Bush (1955), Marvin Pierce Bush (1955) şi Dorothy Bush Koch (1959).
Mesajul de condoleanțe al președintelui Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de condoleanţe omologului său american, Donald Trump, la moartea celui de-al 41-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, George H.W. Bush, în care afirmă că acesta a fost "un mare lider şi un adevărat om de stat".
"Am aflat cu profundă tristeţe despre trecerea în nefiinţă a celui de-al 41-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, onorabilul George H. W. Bush. În aceste momente grele, adresez condoleanţe dumneavoastră, familiei îndurerate şi întregii naţiuni americane, care a pierdut un mare lider şi un adevărat om de stat. Preşedintele George H. W. Bush a lăsat o moştenire politică deosebit de valoroasă, inclusiv pentru Europa de Est şi România, influenţând în mod capital destinele ţărilor care făceau parte din blocul sovietic. Prin viziunea sa curajoasă şi angajamentul său politic a contribuit decisiv la încetarea Războiului Rece şi a determinat transformări democratice radicale în Europa de Est. Datorită eforturilor sale neobosite, România, alături de celelalte state din blocul sovietic, şi-a regăsit libertatea şi şi-a început drumul pe calea integrării europene şi euro-atlantice, revenind în familia de valori căreia îi aparţinea în mod natural", se arată în mesajul preşedintelui Iohannis.
Şeful statului afirmă şi că preşedintele George H. W. Bush a fost "un bun prieten al ţării noastre, punând bazele a ceea ce peste ani urma să se transforme într-un Parteneriat Strategic profund şi valoros între Statele Unite ale Americii şi România".
(surse: Agerpres, Digi24)
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News