Ambasadorul României la Washington, George Maior, a explicat, la Digi 24, cum poate profita România de noul context diplomatic european: „Lipsa Marii Britanii din UE va face, probabil, America să reflecteze şi să decidă asupra modului în care se va raporta la anumite state din UE Avem o carte pe care trebuie să ştim să o jucăm”.
„Pentru UE şi pentru noi e o pierdere strategică ieşirea Marii Britanii din UE. Expertiza stratetigică istorică a Marii Britanii în raport cu zona de Est a UE, care e atât de complicată, mă refer la Rusia, Ucraina, e cunoscută. E o pierdere în raport de capacitatea Marii Britanii de a influenţa politicile UE pe zona estică şi asta trebuie, în perioada următoare, abordat în aceste negocieri pentru Brexit. Importanţa parteneriatelor strategice a ţărilor din Europa Centrala şi de Est cu Marea Britanie e vitală şi noi avem un parteneriat şi pe această dimensiune foarte specială cu ei, care sper că se va prezerva.
Lipsa Marii Britanii din UE va face, probabil, America să reflecteze şi să decidă asupra modului în care se va raporta la anumite state din UE pentru a-şi menţine consistenţa adâncă a dialogului strategic cu UE pe toate aceste probleme mari. Sperăm să avem şi noi un rol sporit. Spunea cineva că, undeva, ieşirea Marii Britanii din UE mută frontierele cumva în sensul larg către est şi sarcina strategică a României în acest context creşte.
Este o conjunctură din care putem ieşi câştigători dacă suntem inteligenţi.
Avem o carte pe care trebuie să ştim să o jucăm şi în lunile următoare trebuie să reflectăm serios la aceste aspecte şi inclusiv în anumite noi direcţii de politică externă şi de securitate.
Uneori tendinţa asta de a spune: da, am făcut ce ni s-a cerut şi de aici altă analiză că suntem într-un fel o colonie - aud acest lucru la chiar foşti miniştri de externe, mă deranjează, faptul că îi cunosc şi au capacitate intelectuală să înţeleagă că suveranitatea naţională a României devine mai întărită prin acest parteneriat cu SUA într-o lume aşa expusă.
Pe de altă parte, am avut contribuţii importante militare la securitate, am făcut eforturi, e totuşi un parteneriat simetric. Asta trebuie înţeles - avem interesele noastre, avem posibilitatea să avem anumite divergenţe pe anumite probleme, dar să le discutăm deschis.
Merităm mai mult în această chestiune pe care o consider importantă - a vizelor - tot timpul am acest dialog. Administraţia conştientizează bine acest aspect şi susţine interesele noastre în această chestiune particulară care vizează cetăţeanul.
Problema e legată de evoluţiile astea - vedeţi ce incidenţă au în cadrul Congresului pe tema imigraţiei - deşi nu se leagă. Problema vizelor e una centrală în campania electorală americană de acum, ceea ce creează o atmosferă destul de negativă la adresa abordării problemei vizelor în acest moment în congres. Vom vedea rezultatul alegerilor, vom vedea şi cum îşi va structura noul congres abordările şi vom relua foarte intens această chestiune şi la nivel de dialog cu Congresul şi noua administraţie începând cu luna ianuarie”, a declarat George Maior.