Preşedintele rus Vladimir Putin s-a scufundat în noaptea de joi spre vineri într-un lac îngheţat, în condițiile în care frigul extrem ce se înregistrează în prezent în Rusia a determinat autorităţile să anuleze, în anumite regiuni, ritualul care marchează Boboteaza pe rit vechi.
Înconjurat de preoţi şi icoane, Vladimir Putin s-a scufundat, la bustul gol, în apa îngheţată a lacului Seliger, situat la nord-vest de Moscova, pe o temperatură de -5°C, relatează agențiile internaționale de presă.
Kremlinul s-a grăbit să publice, pe site, o galerie foto cu Vladimir Putin. Noua ipostază de „supererou” al lui Vladimir Putin intervine în condițiile în care peste două luni vor fi alegeri prezidențiale în Rusia. Actualul locatar de la Kremlin candidează pentru al patrulea mandat, iar afișarea imaginii sale de „macho man” este un exercițiu de PR.
Nu este, de altfel, prima oară când Putin - fost agent KGB și posesor al unei centuri negre la judo - mizează pe etalarea calităților sale fizice pentru a-și îmbunătăți imaginea. De-a lungul anilor, Putin a fost fotografiat pe cal, la bustul gol, la vânătoare, la pescuit, la manșa unui avion, făcând scufundări, salvând un pui de tigru, descoperind o comoară antică pe fundul unui lac, mergând la Polul Nord, testând mașini puternice etc. Sau, dimpotrivă, a pozat în ipostaze sensibile - cu flori în mână, în calendare, cântând la pian, mergând la biserică, la slujbe, pios, cu lumânări în mână și înconjurat de mame și copii.
Însă acest exercițiu de imagine pare mai degrabă destinat nu atât uzului intern - are realegerea asigurată, bucurându-se în continuare de cote mari de popularitate - cât mai ales pentru consumul „extern”, unde credibilitatea sa a fost serios pusă la îndoială de evenimentele din ultumii ani.
După exemplul președintelui, în noaptea de joi spre vineri, numeroşi alţi ruşi au urmat acelaşi ritual de Bobotează, înfruntând temperaturi glaciale de până la -40°C în Iacuția, din Orientul Îndepărtat Rus, a anunțat într-un comunicat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, fără a preciza, însă, numărul de participanţi.
În 2017, peste două milioane de ruşi au luat parte la această sărbătoare religioasă celebrată în fiecare an în noaptea de 18 spre 19 ianuarie.
Foto: kremlin.ru
La Norilsk, în nordul extrem, unde ninge şi viscoleşte, iar temperatura din termometre a scăzut până la -50°C, autorităţile au decis să anuleze şi să descurajeze tradiţionala baie în apele îngheţate ''din motive de securitate'', potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.
Foto: kremlin.ru În ţările vecine, Ucraina şi Belarus, ţări majoritar ortodoxe, Boboteaza a fost de asemenea sărbătorită de un număr mare de participanţi, potrivit relatărilor din presa locală.
Foto: kremlin.ru
Potrivit tradiţiei ortodoxe, ritualul presupune scufundarea de trei ori în apă, în numele Tatălui, Fiului şi al Sfântului Duh, în amintirea botezului lui Iisus în apele Iordanului.
Foto: kremlin.ru
Cu ocazia acestei sărbători, preoţii ortodocşi binecuvântează apele lacurilor şi râurilor, dar şi mările şi oceanele care înconjoară Rusia, precum Marea Neagră şi Marea Caspică.