Firmele lui Donald Trump, vinovate de evaziune fiscală. Apartamente de lux, mașini și bonusuri generoase

Data publicării:
Donald Trump cu o figură dezamăgită.
Fostul președinte al SUA, Donald Trump. Foto: Profimedia

Afacerea familiei lui Donald Trump, Trump Organization, a fost găsită vinovată de fraude financiare şi fiscale, după un proces la New York în care fostul preşedinte republican nu a fost judecat. Judecătorii au declarat grupul de companii vinovat pentru 17 capete de acuzare, stabilind o amendă de 1,5 milioane de dolari.

Este pentru prima dată când grupul de firme al fostului președinte american, care include cluburi de golf, hoteluri de lux şi proprietăţi imobiliare, este condamnat penal, potrivit procurorului din Manhattan, Alvin Bragg, scrie Agerpres, preluând AFP.

Chiar dacă nu a fost dat în judecată personal şi dacă sancţiunea primită de grup, o amendă de 1,5 milioane de dolari, este relativ mică în raport cu dimensiunea afacerii, este un revers judiciar pentru fostul preşedinte (2017-2021), în prezent candidat oficial la învestitura republicană pentru 2024.

Donald Trump abordează această cursă dintr-o poziţie mai proastă decât a sperat, slăbit de rezultatele dezamăgitoare pentru republicanii pe care i-a susţinut la alegerile de la jumătatea mandatului, în timp ce unul dintre potenţialii săi rivali, guvernatorul Floridei Ron DeSantis, a fost reales triumfător.

Juriul tribunalului din Manhattan, care s-a retras luni pentru a delibera după mai bine de o lună de audieri, „a declarat Trump Corporation şi Trump Payroll Corporation vinovate pentru toate capetele de acuzare”, 17 în total, a adăugat procurorul Alvin Bragg, un ales democrat.

Sentinţa ar urma să fie pronunţată pe 13 ianuarie 2023, a adăugat biroul procurorului.

„Lăcomie şi înşelăciune”

Cele două companii au fost judecate pentru evaziune fiscală şi falsificare de declaraţii contabile, în special cu scopul de a ascunde de autoritățile fiscale compensaţiile financiare acordate unor manageri, mai ales ale fostului director financiar Allen Weisselberg, care a pledat vinovat.

„Timp de 13 ani, Trump Organization şi Trump Payroll Corporation s-au sustras legii, acordând unor manageri beneficii şi remuneraţii copioase, ascunzând în acelaşi timp aceste avantaje de autorităţile fiscale pentru a evita plata impozitelor”, a adăugat Alvin Bragg, referindu-se la un „caz de lăcomie şi înşelăciune”.

De la deschiderea procesului, la sfârşitul lui octombrie, Donald Trump a denunţat o „vânătoare de vrăjitoare” condusă de democraţi, chiar dacă nu era vizat personal de acest proces.

„Nu suntem de acord cu acest verdict şi vom face apel”, a răspuns într-o declaraţie trimisă AFP o avocată a Trump Organization, Susan Necheles.

„Weisselberg a mărturisit sub jurământ că a «trădat» încrederea pe care compania i-a acordat-o şi că, în orice moment, a acţionat «numai» pentru «câştigul său personal» şi din «lăcomie personală»”, a mai argumentat o purtătoare de cuvânt a organizaţiei.

Un director și-a recunoscut vinovăția

Unul dintre colaboratorii cei mai fideli ai magnatului imobiliar, Allen Weisselberg, 75 de ani, a pledat vinovat pentru toate cele 15 capete de acuzare, printr-un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

El a depus mărturie la proces, unde a recunoscut că a beneficiat de avantaje în natură: un apartament într-un cartier de lux din Manhattan, închirierea a două maşini Mercedes pentru el şi soţia sa ori sau bani în numerar pentru vacanţe.

Donald Trump este vizat de mai multe proceduri judiciare, dar nu face deocamdată obiectul niciunei inculpări.

La trei zile după ce şi-a declarat candidatura pentru 2024, la jumătatea lui noiembrie, procurorul general al SUA, Merrick Garland, a anunţat numirea unui procuror special, Jack Smith, care să preia două anchete în curs ale justiţiei americane: una privind eforturile fostului lider de la Casa Albă de a schimba rezultatele prezidenţialelor din 2020, cealaltă legată de gestionarea arhivelor prezidenţiale.

Din octombrie 2023, Donald Trump va compărea şi la New York, la civil de data aceasta, alături de trei dintre copiii săi, acuzaţi ca şi aceştia de practici fiscale frauduloase în cadrul Trump Organization.

În acest dosar, procurorul general al statului New York, Letitia James, îl acuză pe omul de afaceri republican şi pe copiii săi că au manipulat „în mod deliberat” evaluările activelor grupului pentru a obţine împrumuturi mai avantajoase de la bănci sau pentru a-i reduce impozitele.

Ea pretinde daune în valoare de 250 de milioane de dolari în numele statului, precum şi interdicţii de a mai conduce companii pentru fostul preşedinte şi pentru rudele sale apropiate.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tezaurul românesc de la Moscova, mai aproape de a reveni în țară. Decizia istorică a...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
suporteri romani
FRF a făcut o listă de recomandări și obligații pentru suporteri, la meciul România - Kosovo. Orar prelungit...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...