Donald Trump vrea un plan de combatere a atacurilor cibernetice
Data publicării:
Preşedintele ales al SUA a declarat, după o întâlnire „constructivă” cu membrii agenţiilor de securitate, că are de gând să numească o echipă de specialişti care să redacteze un plan de combatere a atacurilor cibernetice, în primele 90 de zile după preluarea mandatului. Donald Trump îşi schimbă astfel opinia după ce a susţinut, cu câteva ore înaintea întâlnirii, că în spatele campaniei de acuzare a Moscovei pentru implicare în procesul electoral din Statele Unite se află o „vânătoare de vrăjitoare”, scrie Reuters citată de News.ro.
„În timp ce Rusia, China, alte state, grupări străine sau persoane încercau în mod consistent să pătrundă în infrastructura cibernetică a instituţiilor noastre guvernamentale, a companiilor şi organizaţiilor - inclusiv în sistemul Comitetului Naţional Democratic - nu a existat absolut nicio consecinţă asupra rezultatelor alegerilor, pentru că nu am văzut nicio manipulare a maşinilor de votare”, a declarat Donald Trump după o întâlnire cu reprezentanţii agenţiilor de securitate, care au acuzat Rusia de implicare în procesul electoral din Statele Unite.
Rusia a negat vehement toate acuzaţiile, iar Donald Trump a condamnat sancţiunile anunţate de Washington pentru implicarea hackerilor ruşi în alegerile prezidenţiale, într-o încercare de a îndrepta balanţa electorală spre miliardarul republican, care s-a arătat mai favorabil preşedintelui Vladimir Putin.
Declaraţia preşedintelui-ales este mai surprinzătoare, având în vedere că în urmă cu câteva ore a susţinut că toate acuzaţiile lansate împotriva hackerilor ruşi reprezintă o „vânătoare de vrăjitoare”, care este orchestrată de adversarii săi politici, ruşinaţi că au pierdut alegerile din SUA.
Republicanul a criticat în repetate rânduri, într-un interviu cu jurnaliştii NY Times, atenţia sporită asupra Rusiei. „China a lansat relativ recent un atac cibernetic, în urma căruia au fost furate 20 de milioane de nume din serverele guvernamentale. Cum de nimeni nu vorbeşte despre asta? Asta este o vânătoare de vrăjitori politică”, a declarat Donald Trump. Însă, preşedintele-ales făcea referire la atacuri cibernetice care au avut loc la finele anului 2012 asupra Biroului de Management al Personalului.
Trump a indicat că hackerii au avut parte de succes atunci când au lansat în trecut atacuri cibernetice asupra Casei Albe şi Congresului. Acesta s-a arătat iritat că asemenea atacuri nu au primit atâta atenţie din partea publicului american ca intruziunea ruşilor în procesul electoral din Statele Unite.
Însă, informaţiile obţinute în urma acestor atacuri cibernetice nu au fost niciodată publicate, cum au fost e-mailurile Comitetului Naţional Democratic (DNC) şi cele ale lui John Podesta, managerul campaniei lui Hillary Clinton.
Preşedintele-ales a susţinut că comunitatea serviciilor secrete a comis mai multe greşeli în trecut, amintind de atacurile de la World Trade Center şi de „armele de distrugere în masă” care au dus la invadarea unui Irak condus de Saddam Hussein.
Anterior, Trump i-a lăudat inteligenţa preşedintelui Vladimir Putin, când acesta din urmă a decis să nu expulzeze nicio persoană ca reacţie, după ce preşedintele Barack Obama a ordonat expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi cu doar câteva zile înainte de Anul Nou.