Donald Trump decide să mențină controversata închisoare de la Guantanamo

Data actualizării: Data publicării:
guantanamo inchisoare getty
Foto: Guliver/GettyImages

Donald Trump a semnat marţi un ordin pentru menținerea închisorii de la Guantanamo Bay, marcând o ruptură netă cu tentativele repetate şi în final lipsite de succes ale predecesorului său, Barack Obama, de a închide controversatul penitenciar unde au fost aduși și torturați, după atentatele de la 11 septembrie 2001, suspecții teroriști prinși de americani.

guantanamo inchisoare getty
Foto: Guliver/GettyImages

„Teroriştii care pun bombe în spitale civile sunt malefici. Când este posibil nu avem de ales decât să-i anihilăm. Când este nevoie, trebuie să putem să îi închidem şi să-i interogăm. Dar trebuie să fie clar, teroriştii nu sunt doar criminali, ci sunt luptători inamici nelegiuiţi. Şi când sunt capturaţi peste ocean trebuie trataţi drept ceea ce sunt, terorişti. În trecut am eliberat sute şi sute de terorişti periculoşi doar pentru a-i întâlni din nou pe câmpul de luptă, inclusiv pe liderul ISIS al-Baghdadi, pe care l-am capturat, pe care l-am avut în mâinile noastre, pe care l-am eliberat. Aşa că astăzi îmi mai îndeplinesc o promisiune. Tocmai am semnat, chiar înainte să intru pe această uşă, un ordin către secretarul (Apărării - n.r.) Mattis... care face o treabă foarte bună, mulţumesc!... Să reexamineze politica noastră de detenţie şi să menţină deschise facilităţile de detenţie din Golful Guantanamo. Cer Congresului ca în lupta împotriva ISIS şi al-Qaida să continuăm să avem toată puterea necesară pentru a închide teroriştii oriunde îi prindem, oriunde îi găsim. Şi mulţi vor fi la Guantanamo Bay”, a punctat președintele în primul său discurs despre Starea Uniunii.

Ce a spus Trump în privința subiectelor de politică externă

Coreea de Nord și Iranul au fost principalele ținte externe ale discursului lui Trump.

Rusia nu a fost menționată decât o dată în discursul președintelui, „la pachet” cu China.  Sunt țările „rivale” Statelor Unite, a spus Trump, care ameninţă „interesele, economia şi valorile” americane. El a subliniat că în faţa acestora „slăbiciunea este calea cea mai sigură spre conflict”.

Pentru a asigura „puterea” Washingtonului, preşedintele american a cerut Congresului să voteze fondurile necesare pentru armata americană, în special pentru „a moderniza şi a reconstrui arsenalul nuclear” cu scopul de „a-l face atât de tare şi de puternic, încât să descurajeze orice agresiune”.

„Ca parte a apărării noastre, trebuie să modernizăm şi să reconstruim arsenalul nuclear. Deşi sperăm să nu-l folosim niciodată, trebuie să-l facem atât de puternic, încât va descuraja orice act de agresiune din partea oricărei alte naţiuni. Poate cândva, în viitor, va fi un moment magic când ţările lumii vor elimina armele nucleare. Din păcate, nu am ajuns în acel punct”, a spus liderul de la Casa Albă.

Pe de altă parte, Donald Trump a anunțat că a ordonat marţi menținerea închisorii Guantanamo Bay, marcând o ruptură netă cu tentativele repetate şi în final fără succes ale predecesorului său Barack Obama de a închide controversatul penitenciar.

Într-o aluzie la manifestaţiile care au zguduit recent Republica Islamică, liderul de la Casa Albă a afirmat că ţara sa este „alături de poporul iranian în lupta sa curajoasă pentru libertate”.

„Atunci când poporul iranian s-a ridicat împotriva crimelor dictaturii lor corupte, nu am păstrat tăcerea", a subliniat Donald Trump, cerând în acelaşi timp Congresului „să rezolve probleme fundamentale ale acordului dezastruos privind programul nuclear iranian”, acord pe care l-a criticat constant.

În discursul său, preşedintele american a avertizat în privința „bunăvoinţei şi concesiilor” care se fac în faţa ameninţării nucleare nord-coreene şi a promis că nu va repeta „erorile administraţiilor precedente”.

„Goana nesăbuită după arme nucleare a Coreei de Nord ar putea ca, în curând, să ameninţe patria noastră. Ducem o campanie de presiune maximă ca acest lucru să nu se întâmple. Experienţa ne-a învăţat că, dacă facem concesii, deschidem uşa agresiunii şi provocărilor. Nu voi repeta greşelile administraţiilor precedente care ne-au dus în acest punct periculos. Trebuie doar să ne uităm la caracterul depravat ai regimului nord-coreean ca să înţelegem natura ameninţării nucleare asupra Americii şi aliaţilor noştri”, a mai spus preşedintele Donald Trump în discursul ţinut marţi seară în Congresul de la Washington.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...