„Faptul că preşedintele Putin şi cu mine am discutat despre o unitate de securitate informatică nu înseamnă că eu cred că se poate întâmpla. Nu se poate”, a scris duminică pe Twitter președintele Donald Trump, părând să dea înapoi față de ce anunțase anterior, și anume planul unei unităţi comune cu Rusia pentru securitatea informatică, relatează agențiile de presă. Propunerea iniţială a liderului american a fost criticată dur de republicani, care i-au atras atenţia preşedintelui că Rusia nu este de încredere.
Șeful Casei Albe a făcut pasul înapoi la numai câteva ore după ce anunțase, tot în rețeaua sa favorită de comunicare online, că a discutat cu omologul său rus, Vladimir Putin, crearea unei unități ruso-americane pentru protecția în fața atacurilor informatice în timpul alegerilor. „Putin și cu mine am discutat formarea unei unități impenetrabile de securitate cibernetică, astfel încât piratarea informatică a alegerilor și multe alte lucruri negative să fie împiedicate”, a fost unul din mesajele lui Trump despre întâlnirea sa de sâmbătă cu președintele rus, la Hamburg, cu ocazia summitului G-20.
Ash Carter, care a fost secretar al Apărării în administraţia fostului preşedinte democrat, Barack Obama, a subliniat la CNN: „Este ca şi cum tipul care ţi-a jefuit casa ţi-ar propune un grup de lucru privind jafurile”.
La rândul lor, trei senatori republicani, Lindsey Graham din Carolina de Sud, John McCain din Arizona și Marco Rubio din Florida, au criticat în termeni duri inițiativa colaborării cu Rusia.
„Nu este cea mai prostească idee pe care am auzit-o vreodată, dar e foarte aproape”, a declarat Graham la televiziunea NBC.
Rubio, fost contracandidat al lui Trump la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale din 2016, a folosit, ca și președintele, un mesaj pe Twitter: „Un parteneriat cu Putin pentru o 'Unitate de Securitate Cibernetică' este ca un parteneriat cu (președintele Siriei, Bashar al) Assad pentru o 'Unitate de Arme Chimice' ".
McCain, care a candidat la președinția SUA împotriva lui Barack Obama, în 2008, și conduce acum comisia pentru servicii armate a Senatului SUA, l-a criticat pe Trump pentru aparenta disponibilitate de a „ierta și uita”, arătând — potrivit transcrierii unei declarații la televiziunea CBS — că „Vladimir Putin (...) a scăpat după ce literalmente a încercat să schimbe rezultatul (...) alegerilor noastre”.
„Da, e timpul să trecem mai departe. Dar trebuie plătit un preț”, a insistat el, declarându-se și mai hotărât să promoveze măsuri legislative de sancționare a Rusiei.
Senatorul republican John McCain a înţeles dorinţa lui Trump de a trece peste dispute şi a colabora cu Rusia, dar a insistat că „trebuie să fie plătit un preţ”.
„Nu a fost nicio pedeapsă”, a spus McCain, care conduce Comisia pentru Servicii Armate a Senatului. “Vladimir Putin (…), a scăpat, practic, cu tentativa de schimbare a rezultatului (…) alegerilor noastre”, a adăugat el.
Liderul grupului democrat din Comisia pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor, Adam Schiff, a apreciat că Rusia nu este un partener credibil în securitatea informatică. „Dacă aceasta este cea mai bună apărare pentru alegerile noastre, mai bine am trimite direct urnele la Moscova”, a adăugat el.