Digi24 devine prima televiziune care filmează pe unul dintre cele mai mari portavioane ale armatei Statelor Unite ale Americii, USS „George H. W. Bush”. Alexandra Dinu și Claudiu Ristea sunt alături de militarii americani, pe Marea Mediterană, și au transmis imagini, în premieră, cu exercițiile pe care NATO le face acolo. Putem vedea cum sunt lansate avioanele de luptă de pe mare și cum se pregătesc aliații să facă față unui atac venit din partea Rusiei.
„Suntem pe puntea portavionului. Aici are loc toată magia. Ceea ce vedeți acum în imagini este un F-18 care tocmai decolează. Este o imagine pe care foarte mulți oameni nu au cum să o vadă niciodată”, transmite de la fața locului jurnalista Alexandra Dinu.
Ea a surprins apoi și momentul în care un avion aterizează pe punte și este frânat la timp de cabluri speciale.
Alexandra a stat de vorbă pe punte cu o tânără care face parte din personalul militar tehnic:
- Am ceva pentru tine. Este steagul României.
- Mulțumesc! Este minunat! Apreciez!
- Unde o să îl pui?
- În camera de recreere, ca să îl vedem în fiecare zi.
Exercițiile NATO„ Neptune Strike 2022” se desfășoară în paralel cu „Steadfast Noon”
Portavionul „USS George H.W. Bush” (CVN-77) este al zecelea și ultimul din clasa Nimitz al Marinei militare a Statelor Unite ale Americii. Este numit după cel de-al 41-lea președinte al Statelor Unite, fost director al CIA, care a fost aviator al Marinei americane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Indicativul navei este Avenger, după avionul TBM Avenger pilotat de locotenentul de atunci George H.W. Bush în cel de-al Doilea Război Mondial.
Construcția portavionului a început în 2003, la șantierul naval Northrop Grumman Newport, și a fost finalizată în 2009. Costul de producție s-a ridicat la 6,2 miliarde de dolari.
Portavionul „George H.W. Bush” a trecut vineri sub comanda NATO în cadrul seriei de exerciții „Neptune Strike 2022”. Uriașa navă a sosit în Marea Mediterană în august, înlocuind portavionul „Harry S. Truman”, care opera acolo din decembrie 2021.
În afară de SUA, la acest exercițiu găzduit de Portugalia participă militari din Albania, Canada, Croația, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Macedonia de Nord, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia, Turcia și Regatul Unit.
Acesta este al patrulea exercițiu din cadrul Proiectului „Neptune” care are loc în 2022, toate, cu excepția unuia, având loc după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie. De asemenea, NATO a organizat două exerciții ale Proiectului „Neptune” în 2021.
Este pentru a treia oară când NATO preia comanda unui grup de atac al portavioanelor americane în 2022 și tot pentru a treia oară de la sfârșitul Războiului Rece, potrivit USNI News.
„Neptune Strike 2022.2” se desfășoară în același timp cu exercițiul nuclear Steadfast Noon al NATO, care are loc în Marea Nordului.
Editor : Luana Pavaluca