De ce se teme Trump de întâlnirea cu Putin

Data publicării:
President Trump Hosts President Moon Of South Korea At The White House
Foto: Gulliver/GettyImages

Donald Trump începe miercuri un important turneu în Europa unde va asista la primul său summit G20 și va avea prima sa întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, o întrevedere aflată în atenția tuturor, comentează AFP.

President Trump Hosts President Moon Of South Korea At The White House
Foto: Guliver/GettyImages

Președinte SUA începe această vizită de patru zile în Polonia și în Germania într-un moment de evoluții periculoase pe plan geopolitic, în contextul unor disensiuni transatlantice cu privire la amenințarea nucleară a Coreii de Nord.

Avionul prezidențial urmează să aterizeze la Varșovia miercuri seara târziu, marcând începutul celei de-a doua vizite în străinătate a lui Trump, care include și participarea la summitul G20 la Hamburg, unde va avea convorbiri dificile cu președinții rus Vladimir Putin și chinez Xi Jinping, precum și cu cancelarul german Angela Merkel.

Testul nord-coreean cu o rachetă balistică intercontinentală, rachetă cu o rază de acțiune care i-ar permită să ajungă până în Alaska, o amenințare fără ambiguitate pentru securitatea SUA, va ocupa un rol important în agenda convorbirilor.

Președintele Trump afirmase în trecut că acest gen de teste ar constitui încălcarea unei linii roșii. În prezent, prietenii și rivalii săi așteaptă să vadă dacă era vorba despre simple izbucniri vocale sau de anunțarea unei acțiuni viitoare.

Trump, care a încercat fără succes să convingă Beijingul să-și sporească presiunea asupra Phenianului, se va întâlni cu președintele Xi la Hamburg pentru a aborda măsurile care ar putea fi luate.

„Niciunul dintre noi nu a făcut destul pentru aceasta. Eu nu cred că China face destul acum pentru că problema nu este rezolvată”, a spus consilierul prezidențial american pentru securitate națională, H. R. McMaster, înaintea plecării lui Trump spre Europa.

Donald Trump are programată pentru vineri o întrevedere cu Putin, ceea ce ar putea avea un impact asupra politicii interne americane. Mai mulți colaboratori apropiați ai președintelui american sunt investigați pentru posibile legături cu Moscova, iar agențiile de informații americane susțin că Rusia a încercat să influențeze alegerile prezidențiale de anul trecut în favoarea candidatului republican.

Chiar și simplele imagini ale strângerii de mână cu Putin reprezintă un risc politic pentru președintele american și vor fi în mod sigur utilizate împotriva sa, notează AFP.

Prima călătorie a lui Trump în Europa a scos la suprafață o mare neîncredere transatlantică, a doua ar trebui să ducă la o recâștigare a încrederii.

În Polonia, Trump va fi primit călduros de președintele Andrzej Duda, care urmează politica guvernului conservator, destul de apropiată de cea a lui „Donald”.

„După vizita sa dezastruoasă de la Bruxelles și Taormina, imagini cu conducători europeni surâzători și mulțimi entuziasmate de discursul său l-ar putea ajuta pe Trump să-și îmbunătățească imaginea în țară”, apreciază Piotr Buras, analist la Consiliul european pentru relații externe.

Oficial, responsabilii europeni vorbesc despre o relație nealterabilă și esențială cu SUA. Dar în particular ei se întreabă dacă ea va supraviețui celor patru sau opt ani cu Trump la Casa Albă.

Chiar dacă etapa Varșovia ar trebui să fie cea mai facilă, ea nu este complet lipsită de capcane pentru un șef de stat care nu vorbește întotdeauna ca un diplomat.

Polonezii vor urmări cu atenție ceea ce el va spune despre angajamentul său de a garanta securitatea europeană.

Ca multe din țările vecine, Polonia vede în NATO și în principiul apărării colective un puternic factor de descurajare în fața Rusiei și o garanție a independenței sale.

Trump se declarase atașat principiului „toți pentru unul, unul pentru toți”, dar în același timp i-a criticat pe aliații europeni pentru slăbiciunea bugetelor lor militare.

Joi, el urmează să pronunțe un important discurs în piața Krasinski, în apropierea monumentului Insurecției din Varșovia împotriva naziștilor.

„El va prezenta o viziune nu doar despre relațiile viitoare cu Europa, ci și despre viitorul alianței noastre transatlantice și semnificația sa pentru securitatea și prosperitatea Americii”, a spus generalul McMaster.

Conservatorii aflați la putere în Polonia urmează să-i ofere o bună primire și Trump va manifesta în schimb sprijinul SUA, evocând desfășurarea de trupe americane și prima livrare în iunie de gaze naturale lichefiate americane.

Pentru responsabilii de la Casa Albă, acesta ar fi un important pas în vederea reducerii capacității Moscovei de a utiliza hidrocarburile ca instrument de presiune.

Celelalte țări europene vor urmări cu atenție atitudinea lui Trump față de conducătorii partidului polonez Lege și Justiție (PiS), pe care opoziția îi acuză că slăbesc statul de drept și că ignoră valorile europene.

Bruxellesul a angajat în mod efectiv o procedură legală împotriva Varșoviei pentru refuzul său de a primi refugiați.

Dacă președintele american manifestă simpatii pentru luările de poziție poloneze, el ar putea să fie acuzat că seamănă discordie în Europa, așa cum a fost cazul lui George W.Bush în timpul războiului din Irak.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Traseul vortexului polar în România. Județele care urmează să fie lovite de ninsori
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cristina Bălan, imagine rară alături de soțul ei, care și-a sărbătorit ziua de naștere: „Nu am primit o cruce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Lucia_Grijac
Lucia Grijac, directorul Centrului de Transfuzie București: "Veniți la donare înainte de a pleca în vacanță!"
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...