Galerie Foto „Dacă vi se spune să evacuaţi, trebuie să faceţi asta imediat”. Florida se pregătește pentru impactul catastrofal al uraganului Idalia

Data actualizării: Data publicării:
FL: Hurricane Idalia approaches Florida
Oamenii se uită pe plajă la valuri în timp ce uraganul Idalia se apropie de Florida. Foto: Profimedia Images

Florida a emis marţi ordine de evacuare pentru mai mulţi locuitori de pe coasta sa vestică înainte de sosirea uraganului Idalia, care ar putea să crească în intensitate şi să devină „extrem de periculos” înainte să atingă uscatul miercuri, potrivit autorităţilor americane, informează AFP, preluată de Agerpres.

Florida a emis marţi ordine de evacuare pentru mai mulţi locuitori de pe coasta sa vestică înainte de sosirea uraganului Idalia. Foto: Profimedia Images
Florida a emis marţi ordine de evacuare pentru mai mulţi locuitori de pe coasta sa vestică înainte de sosirea uraganului Idalia. Foto: Profimedia Images

„Dacă vi se spune să evacuaţi, trebuie să faceţi acest lucru imediat”, a precizat guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, într-o conferinţă de presă. „Acesta va fi un uragan major”, a adăugat el.

Furtuna tropicală Idalia s-a transformat în timpul nopţii trecute în uragan, potrivit Centrului naţional pentru uragane (NHC) din Statele Unite, ai cărui specialişti se aşteaptă ca fenomenul „să se intensifice rapid pentru a deveni un uragan major extrem de periculos înainte să atingă uscatul miercuri”.

Un „uragan major” este o clasificare rezervată celor care depăşesc categoria 3 pe scara Saffir-Simpson, ce include cinci niveluri. Aceste uragane pot să provoace distrugeri „devastatoare” şi „catastrofale”, a precizat NHC.

În Steinhatchee, un orăşel cu 1.000 de locuitori din nord-vestul Floridei, Robert Bryant făcea ultimele pregătiri înainte să fie evacuat alături de părinţii lui, cele două pisici şi câinele lor în casa bunicii sale din Melrose, o localitate aflată la o distanţă de 150 de kilometri spre est.

„Noi locuim deasupra apei, deci vom fi cei mai afectaţi”, a explicat tânărul american de 18 ani, a cărui casă pe piloni se află lângă gura de vărsare a râului Steinhatchee în Golful Mexic.

„Sper că va fi doar puţin vânt şi că uraganul va trece repede, dar trebuie să fim pregătiţi pentru ce este mai rău”, a adăugat el.

Fenomene de inundaţii costiere „potenţial mortale şi vânturi periculoase sunt tot mai probabile pentru anumite părţi ale Floridei„, au avertizat specialiştii de la NHC.

Viiturile şi inundaţiile urbane ar putea afecta regiuni din Florida şi sudul Georgiei în cursul zilei de miercuri. Inundaţiile ar putea atinge şi anumite regiuni din Carolina de Sud miercuri şi joi.

În momentul publicării celui mai recent buletin al NHC, uraganul Idalia se afla la 440 de kilometri sud-vest de Tampa şi genera vânturi cu viteze susţinute de până la 140 km/h.

Cuba a fost afectată marţi de vânturile puternice ale uraganului Idalia şi de ploi abundente care au provocat inundaţii, în special la Havana.

Aceeaşi regiune a fost afectată în septembrie 2022 de uraganul de categorie 2 Ian, care a făcut două victime în Cuba.

Idalia va trece în zilele următoare prin Golful Mexic, unde stagnează în prezent „un val de căldură marină”, un factor care duce la intensificarea uraganelor, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Idalia „se va deplasa deasupra unei apei care are o temperatură de aproape 31 de grade Celsius”, a precizat NHC.

Preşedintele Joe Biden a autorizat luni starea de urgenţă şi a deblocat un ajutor federal. Agenţia federală americană pentru gestionarea catastrofelor (FEMA) se pregăteşte deja pentru consecinţele uraganului, trimiţându-i în zonă pe unii dintre angajaţii săi, a precizat Casa Albă.

Joe Biden a discutat telefonic şi cu republicanul Ron DeSantis pentru a-l asigura de tot sprijinul său, a precizat administraţia americană. Cei doi politicieni americani, aflaţi în tabere politice opuse, sunt candidaţi pentru alegerile prezidenţiale din 2024.

La sfârşitul lunii septembrie 2022, Florida a fost lovită de puternicul uragan Ian, care a făcut aproape 150 de morţi şi a provocat distrugeri importante după trecerea sa prin sud-vestul acestui stat american.

Ian a ras de pe faţa pământului cartiere întregi, cauzând pagube estimate la peste 100 de miliarde de dolari - fiind de departe cea mai costisitoare catastrofă meteorologică din lume în 2022.

Odată cu accelerarea schimbărilor climatice, uraganele devin din ce în ce mai puternice, întrucât sunt alimentate de apele devenite tot mai calde la suprafaţa oceanelor, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri