Cum au stors hackerii ruși America de informații, sub ochii FBI

Data actualizării: Data publicării:
cyber securitate hacker calculator parola facebook guvern

Atacurile cibernetice care au perturbat grav procesul electoral din Statele Unite au șocat întreaga lume și sunt semnale că hackerii ruși nu se vor opri. O investigație tulburătoare a jurnaliștilor de la New York Times arată unde a greșit FBI și cum au profitat rușii de vulnerabilitățile sistemului care ar fi trebuit să asigure securitatea informatică a SUA.

cyber securitate hacker calculator parola facebook guvern

Potrivit New York Times, atacurile au fost puse la cale de două grupări de hackeri, Cozy Bear și Fancy Bear, ambele având legături cu actuala conducere a Federației Ruse.

Interesant este că aceste grupări nu s-au coordonat și au sustras, de multe ori, aceleași documente din serverele Convenției Naționale Democrate (Democratic National Commmittee - DNC). Există și o explicație. Despre Cozy Bear se spune că ar acționa sup comanda FSB, urmașul KGB, în timp ce Fancy Bear ar raporta GRU, serviciul de informații al armatei ruse.

Hackerii Cozy Bear, cunoscuți și ca The Dukes, au fost cei care au atacat prima dată - în vara lui 2015. Au trimis mesaje de tip phising mai multor oficiali din sistemul public american, agenții guvernamentale, contractori și organizații neguvernamentale. De fiecare dată când cineva dădea click și citea mesajele electronice, hackerii obțineau acces în rețea și putea extrage și stoca documente.

„Odată ce au intrat în serverele DNC, au găsit informații valoroase și au decis să continue operațiunea”, spune Dmitri Alperovitch, cofondatorul CrowdStrike, firma de securitate cibernetică angajată de democrați, în primăvara anului trecut, pentru a diminua pagubele atacurilor.

Telefoanele agentului Adrian  

În septembrie 2015, democrații aflau pentru prima dată că au probleme. Agentul sprecial FBI Adrian Hawkins suna la birourile DNC pentru a avertiza că hackerii loviseră deja. La celălalt capăt al firului s-a aflat Yared Tamene, angajatul firmei care asigura buna fucționare a sistemului IT al Convenției. Tamene nu era expert în contracararea atracurilor cibernetice. Habar nu avea cine erau hackerii The Duke și intrat pe Google pentru a afla mai multe informații.

Săptămâni bune, Yared Tamene s-a îndoit chiar că Adrian Hawkins lucrează pentru FBI, suspectând că este vorba despre o farsă. Așa s-a pierdut timp prețios.

Nu se știe nici până astăzi de ce Adrian Hawkins nu a venit personal la sediul DNC pentru a-i avertiza pe oficialii democrați și a preferat să îl tot sune pe Yared Tamene. „Nu i-am răspuns pentru că nu aveam ce să îi spun”, a declarat Tamene, care nu reușea să găsească indiciile atacului hackerilor.

În noiembrie 2015, agentul a revenit cu informații îngrijorătoare: date din computerele DNC erau transferate în Rusia. Însă abia în martie 2016 s-a convins Yared Tamene că Adrian Hawkins este agent federal și a decis să își anunțe superiorii.

Prin urmare, prima întâlnire oficialî între liderii DNC, avocatul lor și reprezentanții FBI a avut loc la nouă luni după ce Hawkins l-a sunat pe Tamene.

Un nou atac

Exact în perioada în care democrații începeau să înțeleagă ce li se întâmplă, a două grupare de hackeri – Fancy Bear – ieșea la atac, iar printre victime s-a numărat și principalul strateg democrat, John Podesta.

Atribuirea unui atac cibernetic este mai mult artă decât știință, explică experții citați de New York Times. Dar, cu timpul, informațiile se acumulează și este posibilă identificarea unei grupări care lovește în mod repetat. Fancy Bear, de exemplu, a vizat ținte militare din Ucraina și din Georgia, precum și sisteme NATO.

În iunie 2015, democrații decid să facă publice atacurile și aleg Washington Post. Hackerii ruși reacționează rapid prin intermediul unui anume Guccifer 2.0, care susținea ca este un hacker român neafiliat și că el a spart serverele DNC.

Un jurnalist de la Motherboard îl deconspiră însă, demonstrând că nu există legături între acesta și românul care își spunea Guccifer, Marcel Lehel Lazăr, în prezent încarcerat la Penitenciarul Rahova.

În luna septembrie 2016, hackerul a fost condamnat la 52 de luni de închisoare de către un tribunal federal din orașul Alexandria, statul american Virginia. Marcel Lehel Lazăr a pledat vinovat la acuzațiile de furt de identitate cu circumstanțe agravante și acces neautorizat la computere.

Semnele războiului cibernetic

A fost pentru prima dată în istoria SUA când o putere străină a încercat să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale. Ceea ce părea o operațiune de strângere de informații s-a transformat într-o ofensivă cibernetică cu scopul de a-l ajuta pe republicanul Donald Trump să devină președintele SUA.

Răspunsul Administrației Obama încă se lasă așteptat, iar președintele în exercițiu a dat, în repetate rînduri, semnale că nu vrea ca totul să degenereze într-un război cibernetic SUA-Rusia într-o perioadă în care cele două state cooperează în zone fierbinți ale lumii, precum Siria.

În august, hackerii din gruparea Shadow Brokers au dat publicității o serie de softuri folosite de NSA în special pentru supraveghere. Mesajul pare să fi fost clar: ripostați pentru ceea s-a întâmplat cu serverele DNC și vă vom arăta că avem mai multe secrete din serverele Pentagonului, Casei Albe și Departamentului de Stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Nati Meir, condamnat la 11 ani de închisoare pentru corupție. Fostul parlamentar a fost extrădat în România
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Dua Lipa, cerută în căsătorie de Crăciun, după un an de relație. Cine e logodnicul celei mai populare artiste...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
Reacția elegantă a portarului Florin Niță, după ce a fost făcut nesimțit de un fost mare fotbalist
Newsweek
Guvernul admite: NU are bani să crească pensiile. Ce spune DOCUMENTUL care întristează pensionarii
Digi FM
Denzel Washington a împlinit 70 de ani. Actorul cu carieră de legendă iubește aceeași femeie de peste patru...
Digi World
Ce se întâmplă în corpul tău când ești mahmur. Ce efecte are o noapte îmbibată în alcool asupra organismului
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...