Critici dure între Donald Trump și președintele Mexicului
Data publicării:
Preşedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, a avertizat miercuri seară, la câteva ore după o întâlnire cu republicanul Donald Trump, în cursul căreia cei doi au încercat să îşi repare relaţiile, că politicile candidatului lui Casa Albă reprezintă o ameninţare gravă pentru Mexic, relatează Reuters, potrivit News.ro.
Pena Nieto, criticat dur de opoziţie pentru că l-a primit pe Trump, a explicat într-un interviu televizat că l-a invitat pe candidat la Ciudad de Mexico tocmai pentru a discuta ameninţările vehiculate de acesta.
Tonul preşedintelui a fost complet diferit de nota pozitivă oferită de cei doi politicieni în conferinţa comună de presă.
La rândul său, Trump s-a distanţat de tonul aproape prietenesc de la Ciudad De Mexico şi, la întoarcerea în SUA, a reiterat că Mexicul va plăti pentru zidul de la graniţă, “100%”. Cu numai câteva ore mai devreme, el şi Nieto afirmaseră în faţa jurnaliştilor că au discutat despre proiectul de a construi in zid, dar nu şi despre cine îl va plăti.
Şi Pena Nieto a revenit asupra declaraţiei în cursul serii de miercuri. Un purtător de cuvânt al său a dat asigurări că liderul mexican i-a spus lui Trump că ţara latino-americană nu va plăti.
Enrique Pena Nieto a discutat aproximativ o oră cu Donald Trump în palatul prezidenţial din Ciudad de Mexico. La final, republicanul s-a declarat onorat de invitaţie şi a descris întâlnirea drept un schimb de idei constructive.
Vizita republicanului, anunţată cu numai o zi înainte, a fost o surpriză, având în vedere că acesta a lansat critici extrem de dure la adresa imigranţilor ilegali mexicani şi a contrabandei cu droguri de peste frontieră, nesfiindu-se din a-i numi violatori şi criminali pe imigranţii mexicani.
Însă, la scurt timp după întoarcerea în ţara sa, în cursul unui miting electoral din Phoenix, Arizona, Trump s-a întors la agenda sa electorală deja cunoscută şi a propus măsuri dure împotriva imigraţiei.
El a promis că va securiza graniţa şi va lăsa deschisă posibilitatea ca milioane de imigranţi ilegali să fie deportaţi, precum şi crearea unei “forţe speciale de expulzare”, care să se concentreze pe îndepărtarea imigranţilor infractori.
O altă măsură propusă de controversatul om de afaceri este urmărirea îndeaproape a imigranţilor, pentru a se asigura că aceştia respectă valorilor americane.
De asemenea, candidatul republican a promis măsuri împotriva imigranţilor care depăşesc perioada de şedere permisă prin viză.
Înainte de discurs, analiştii şi presa speculau că omul de afaceri new yorkez va îmblânzi planul său de a expulza 11 milioane de imigranţi ilegali care trăiesc în SUA.