Comisia Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA care investighează asaltul din 6 ianuarie asupra Capitoliului a recomandat inculparea fostului şef de personal al lui Donald Trump, Mark Meadows, care refuză să coopereze în anchetă. Meadows a primit o serie de SMS-uri de la membrii congresului și chiar de la Donald Trump Jr. pe 6 ianuarie, în care i se cerea să intervină pe lângă fostul președinte pentru a pune capăt asaltului de la Capitoliu.
Comisia 6 ianuarie, creată pentru a stabili rolul exact al fostului preşedinte şi al anturajului său în atacul asupra Congresului, a votat marţi, în unanimitate, în favoarea inculpării lui Mark Meadows.
Unul din consilierii cei mai apropiaţi ai lui Trump şi aflat acum în centrul atenţiei, Meadows a pus la dispoziţia anchetatorilor mii de pagini de documente oficiale, e-mailuri şi SMS-uri, dar refuză să depună mărturie în faţa comisiei. El riscă să fie inculpat pe motivul că, prin tăcerea sa, „împiedică o anchetă a Congresului”, scrie AFP, potrivit Agerpres.
„SMS-urile şi e-mailurile lui Mark Meadows relevă profunda sa implicare în pregătirea atacului din 6 ianuarie”, a afirmat luni seara reprezentantul democrat Jamie Raskin.
În şedinţa de luni, republicana Liz Cheney a dezvăluit mesaje trimise pe 6 ianuarie lui Meadows de către Donald Trump Jr, fiul miliardarului, şi de către personalităţi ale canalului conservator Fox News, care îl îndemnau să-i ceară preşedintelui să ia cuvântul pentru a le cere susţinătorilor săi, care luau cu asalt Capitoliul, să se retragă.
Recomandarea celor nouă membri ai comisiei - şapte democraţi şi doi republicani - ar urma să fie adoptată încă de marţi de Camera Reprezentanţilor şi apoi transmisă Departamentului Justiţiei, căruia îi revine decizia finală a inculpării lui Mark Meadows.
Fostul şef de personal al Casei Albe, cu o reputaţie de mare discreţie, riscă închisoarea.
Steve Bannon, unul din artizanii victoriei lui Trump în 2016, care a sfidat şi el comisia de anchetă, a fost deja inculpat din acelaşi motiv.
Democratul Adam Schiff, membru al Comisiei 6 ianuarie, a prevenit într-un comunicat că, dacă şi alţi martori intenţionează să nu dea curs convocărilor, ar putea la rândul lor „să rişte închisoarea”.
Comisia înaintează „în marş forţat”, cu obiectivul de a-şi face publice concluziile înaintea alegerilor de la mijloc de mandat, ce vor avea loc în noiembrie şi în urma cărora republicanii ar putea să ia din nou controlul în Camera Reprezentanţilor şi să-i împiedice lucrările.
Editor : Bogdan Păcurar