CIA acuză Wikileaks că îi ajută pe inamicii Statelor Unite, dezvăluind metodele folosite de agenţii săi pentru a spiona cu ajutorul telefoanelor sau chiar televizoarelor. La rândul său, organizaţia susţine că a făcut publice doar un procent din informaţiile pe care le-a obţinut, aşa că ar putea urma dezvăluiri incendiare. Între timp, FBI a deschis o anchetă, iar CIA îşi verifică angajaţii şi colaboratorii pentru a vedea cine şi cu ce scop a furat informaţiile.
CIA şi FBI s-au lansat într-o adevărată vânătoare pentru a găsi sursa uneia dintre cele mai ample scurgeri de informaţii secrete din istoria modernă. Sunt verificate deplasările agenţilor şi colaboratorilor externi, contactele pe care le-au avut şi dacă le-au intrat bani în conturi.
Jeremy Bash, fost director în CIA şi Pentagon: Dacă aş lucra la CIA, aş analiza ce anume s-a dezvăluit, cine a avut acces la acele informaţii, care ar putea fi motivele şi capacitatea acelor persoane de a le face publice şi dacă a fost sau nu implicată o ţară străină, precum Rusia.
Două surse din serviciile de informaţii citate de NBC spun că Rusia este suspectată că a comandat această scurgere de informaţii, din cauza legăturilor sale cu Wikileaks. Dacă suspiciunile se confirmă, întrebarea este cum anume a obţinut documentele. A reuşit să intre în sistemele informatice ale CIA sau, mai rău, are o „cârtiţă” în agenţia americană de informaţii? Analiştii de securitate nu exclud dintre suspecţi nici partenerii din serviciile de informaţii britanice sau angajaţii Consulatului american din Frankfurt, de unde erau coordonate operaţiunile dezvăluite de Wikileaks. O altă problemă care se pune este cât de compromise au fost operaţiunile secrete viitoare ale CIA.
Juan Zarate, analist de securitate: Nu doar că s-au dezvăluit capacităţile operaţionale americane, dar adversarii Americii au primit indicii despre cum să se apere de ele şi cum să le folosească ei înşişi.
Apple, Samsung, Google şi Microsoft au anunţat că studiază dezvăluirile Wikileaks pentru a rezolva breşele de securitate exploatate de CIA şi pentru a „proteja intimitatea” utilizatorilor lor.