CIA a identificat oficiali ruşi din spatele atacurilor informatice
Data publicării:
CIA a identificat oficialii ruşi care au furnizat materiale obţinute prin atacuri informatice vizând Partidul Democrat conducerii WikiLeaks, la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin, prin intermediul unei terţe părţi, au declarat joi înalţi oficiali americani citaţi de Reuters sub acoperirea anonimatului, precizând că raportul complet în acest dosar i-a fost transmis preşedintelui Barack Obama, scrie News.ro.
CIA şi alte agenţii de informaţii au conchis că Guvernul rus şi-a intensificat eforturile de a discredita procesul electoral american, pentru a ajuta campania republicanului Donald Trump, potrivit oficialilor.
Evaluarea serviciilor de informaţii i-a fost prezentată joi preşedintelui Barack Obama şi îi va fi transmisă lui Trump vineri.
„Până în octombrie, a devenit clar că ruşii încearcă să ajute campania lui Trump”, a declarat un oficial care a văzut raportul calificat Top Secret.
În unele cazuri, materialele obţinute prin atacuri informatice au urmat un „circuit” de la GRU, agenţia militară de informaţii a Rusiei, către WikiLeaks, într-o tentativă de a face originea materialului mai greu de urmărit. Potrivit oficialilor, aceasta este o practică obişnuită în rândul agenţiilor de informaţii, inclusiv în cazul celor americane.
Acest „circuit” i-a permis fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, să spună că Guvernul sau agenţiile ruse nu au fost sursa materialelor publicate pe site-ul său.
Raportul, care va fi publicat vineri într-o versiune cenzurată şi la a cărui redactare nu au participat toate cele 17 agenţii de informaţiii americane, conţine o serie de „note de subsol minore” în legătură cu întrebări rămase fără răspuns şi alte incertitudini. Acestea au apărut pentru că o parte dintre dovezile care susţin concluziile sunt circumstanţiale.
Un astfel de exemplu îl reprezintă mesajele interceptate şi discuţiile dintre înalţi oficiali ruşi apropiaţi lui Putin, care au sugerat că erau la curent cu atacurile informatice şi au sărbătorit victoria lui Trump în alegeri ca o încununare a acestei campanii.
Oficialii citaţi de Reuters au refuzat să discute natura comunicaţiilor, inclusiv dacă acestea au fost interne, internaţionale sau de ambele tipuri.
„Oamenii care ştiau despre asta au sărbătorit victoria asupra Statelor Unite”, a declarat un oficial.
Un alt exemplu de dovadă circumstanţială este că, pe măsură ce a trecut timpul iar primele informaţii obţinute prin atacuri informatice au intrat în vizorul presei şi au subminat sau eclipsat campania lui Clinton, ruşii s-au concentrat „aproape exclusiv” pe ţinte democrate, nu republicane.
În plus, atacurile seamănă foarte mult cu cele folosite de ruşi în Europa – inclusiv orin folosirea aceloraşi viruşi. De asemenea, atacurile au avut în spate o îmbinare între tacticile tradiţionale de spionaj folosite de agenţiile de informaţii sovietice şi apoi ruse, precum mita şi şantajul, cu vulnerabilităţile internetului. De altfel, Putin acordă tot mai multă atenţie şi resurse exploatării acestor vulnerabilităţi.
Unul dintre oficialii citaţi a atras atenţia că bazele de date şi serverele de e-mail sparte de ruşi conţineau şi informaţii personale pe care WikiLeaks nu le-a publicat.
Astfel de informaţii pot fi folosite pentru a accesa dosarele financiare, medicale şi de alt tip ale ţintelor, pentru a obţine date în vederea recrutării lor de către agenţiile surse de spionaj.
Preşedintele-ales a respins anterior concluziile comunităţii de informaţii, potrivit cărora Rusia se află în spatele atacurile informatice din timpul campaniei electorale, care au avut ca scop subminarea lui Hillary Clinton.
Şi Rusia a respins acuzaţiile.
Oficialii citaţi de Reuters au făcut dezvăluirile din raport în aceeaşi zi în care şefii principalelor servicii de informaţii din ţară au fost audiaţi în Congres în dosarul atacurilor informatice. Ei au repetat că Rusia a purtat o campanie „cu multiple faţete”, cu scopul de a se amesteca în alegerile americane.