20 de informatori din cadrul CIA au fost ucişi sau închişi în China între anii 2010 şi 2012. Informaţiile apar într-un articol publicat de The New York Times, care citează patru foşti oficiali de la Agenţia Centrala de Informaţii a Statelor Unite.
Sursele precizează că acţiunile autorităţilor chineze au afectat colectarea de informaţii din statul asiatic.
Unul dintre informatori ar fi fost ucis în curtea unei clădiri oficiale, în semn de avertisment pentru alţi spioni ai CIA.
Potrivit publicaţiei, nici în ziua de astăzi nu se ştie dacă Agenţia Centrală de Informaţii a fost atacată cibernetic de China pentru aflarea identităţii informatorilor sau o persoană chiar din interiorul CIA a ajutat guvernul de la Beijing cu aceste date.
Agenţii CIA şi FBI au făcut front comun pentru a investiga aceste dispariţii, într-o operaţiune organizată sub numele de cod „Viezure”. Investigaţia s-a concentrat pe un fost agent, dar nu au existat suficiente informaţii pentru a permite arestarea sa. Acesta din urmă s-a mutat într-o altă ţară din Asia.
În 2012, un fost oficial din ministerul chinez pentru Securitate a fost arestat sub suspiciunea că spiona pentru Statele Unite. Atunci, autorităţile chineze au susţinut că fostul oficial a fost ademenit de către CIA.
În 2015, CIA şi-a retras personalul de la ambasada americană din Beijing, în urma unui atac informatic care a expus informaţii despre milioane de angajaţi federali americani. Agenţiile au aruncat vina pe hackerii chinezi pentru respectivul atac cibernetic.
Dispariţia unui număr atât de ridicat de spioni a deteriorat reţeaua de colectarea a informaţiilor şi a blocat anumite operaţiuni timp de câţiva ani, în care CIA a trebuit să-şi reconstruiască sistemul de informatori din China.
Oficialii susţin că este vorba de cea mai mare breşă de securitate din ultimii ani.
În 2013, autorităţile chineze par să-și fi pierdut capacitatea de a identifica spioni ai Statelor Unite.