Biden explică de ce a renunțat la candidatura pentru Casa Albă. Despre Trump: „Un real pericol pentru securitatea Americii”

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0897669181
Foto: Profimedia Images

Joe Biden a declarat că a renunțat la candidatura sa pentru a fi reales deoarece se temea că bătălia din interiorul partidului cu privire la candidatura sa ar fi o „distragere reală a atenției” pentru democrați și că cea mai mare prioritate a sa era să îl învingă pe Donald Trump în noiembrie, scrie BBC. De asemenea, preşedintele american susţine că predecesorul său la Casa Albă reprezintă un „pericol real pentru securitatea Americii” dacă va fi ales pe 5 noiembrie, relatează AFP, preluat de Agerpres.

În primul său interviu de la renunțarea la cursă, Biden, în vârstă de 81 de ani, a declarat că nu are „nicio problemă gravă” cu sănătatea sa. El a pus slaba sa prestație la dezbatere pe seama faptului că era bolnav și a respins îngrijorările legate de vârsta și acuitatea sa mentală.

Președintele american s-a angajat să facă campanie pentru Kamala Harris, afirmând că va face tot ceea ce vicepreședintele său „crede că pot face pentru a ajuta cel mai mult”.

„Trebuie, trebuie, trebuie să îl învingem pe Trump”, a declarat el pentru postul de televiziune american CBS News.

Biden a declarat că, dacă și-ar fi continuat campania, competiția prezidențială s-ar fi desfășurat „până la capăt”.

„O parte dintre colegii mei democrați din Cameră și Senat au crezut că voi prejudicia șansele de câștig”, a spus el.

„Și am fost îngrijorat că, dacă aș fi rămas în cursă, acesta ar fi fost subiectul. M-ați intervieva despre: De ce a spus Nancy Pelosi, de ce a făcut așa - și am crezut că ar fi o adevărată distragere a atenției”.

Fostul președinte al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, ar fi condus campania de înlăturare a lui Biden - o afirmație pe care nu a negat-o clar - după prestația sa ezitantă la dezbaterea împotriva lui Trump din 27 iunie.

În timpul interviului difuzat duminică, Biden s-a exprimat greșit de mai multe ori, dar în general a părut mai coerent decât în timpul dezbaterii televizate. El a dat vina pe boală pentru prestația slabă din dezbatere. Anterior el vorbise doar de oboseală, inclusiv din cauza schimbărilor mari de fus orar.

Întrucât presiunea a continuat să crească, acesta și-a anunțat retragerea din cursă la 21 iulie.

O potențială bătălie pentru a-l înlocui în fruntea listei democrate nu s-a materializat niciodată, iar sprijinul partidului s-a strâns rapid în jurul vicepreședintelui Harris, care până acum l-a depășit pe Biden în sondajele de opinie.

Președintele a declarat că intenționează să fie o punte către următoarea generație atunci când va candida pentru Casa Albă în 2020.

„Când am candidat prima dată, m-am gândit la mine ca fiind un președinte de tranziție. Nici măcar nu pot spune câți ani am. Îmi este greu să o scot din gură”.

În interviul acordat CBS, Biden a revenit la momentul în care a decis să candideze împotriva lui Trump - când o adunare a activiștilor de extremă dreapta din Charlottesville, Virginia, în 2017, a devenit mortală. El l-a acuzat pe Trump că încurajează rasiștii și extrema dreaptă.

„De fiecare dată când Ku Klux Klan a fost implicat, au purtat cagule pentru a nu fi identificați”, a spus el. „Sub președinția sa, au ieșit din acele păduri fără cagule, știind că au un aliat”.

De asemenea, el și-a repetat îngrijorările cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla după alegerile din noiembrie, spunând că nu este „deloc încrezător” că va exista un transfer pașnic al puterii dacă Harris îl învinge pe Trump.

El a mai spus că este îngrijorat că vor exista violențe dacă Trump pierde alegerile.

„Crede ceea ce spune”, a explicat Biden. „Noi nu-l luăm în serios. El vorbește serios. Toate chestiile despre «Dacă pierdem, va fi o baie de sânge».”

„Ascultaţi-mă! Dacă va câştiga (...) aceste alegeri, uitaţi ce se va întâmpla. Este periculos. El este un pericol real pentru securitatea Americii”, a declarat el.

„Ne aflăm într-un punct de cotitură. Suntem cu adevărat acolo (...) şi democraţia este elementul cheie”, a adăugat Biden.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...