Bătălia secretă pentru unul dintre cele mai mari imperii mediatice din lume: Murdoch se luptă cu copiii lui pentru afacerea de familie

Data publicării:
Rupert Murdoch
Rupert Murdoch se luptă în instanță cu trei dintre copiii lui pentru controlul imperiului său mediatic. Foto: Profimedia Images

Familia Murdoch, care conduce una dintre cele mai mari imperii mediatice din lume, se află într-o bătălie judiciară secretă pentru succesiune și control, potrivit unui raport al New York Times care citează documente sigilate prezentate la tribunal.

De mai mulți ani se tot discută despre viitorul bunurilor deținute de Murdoch după moartea capului familiei, Rupert Murdoch, în vârsta de 93 de ani - un mogul mediatic conservator foarte puternic care a condus mulți ani Fox Corporation și News Corporation, care publică The Wall Street Journal și New York Post.

Imperiul vast al familiei se ridică la 19,5 miliarde de dolari, potrivit estimărilor Forbes. Luptele de culise ar fi servit ca inspirație pentru foarte popularul serial HBO „Succession”.

În centrul ultimei bătălii legale cu care se confruntă familia se află trustul familiei Murdoch, care deține acțiuni cheie atât în Fox Corp, cât și în News Corp. Copiii cei mari ai lui Murdoch - Lachlan, James, Elisabeth și Prudence - dețin fiecare câte patru voturi în cadrul trustului, relatează CNN.

Dar anul trecut, Rupert Murdoch a încercat să se asigure că fiul său cel mai mare, Lachlan, va deține de unul singur controlul asupra trustului familiei, potrivit NYT. Lachlan, cel pe care Murdoch l-ar prefera la conducerea afacerii de familie, a împărtășit de mai mulți ani viziunea tatălui său și a devenit președintele Fox Corp și News Corp începând din luna septembrie a anului trecut.

London, UK. March 5th, 2016.File Photo. Rupert Murdoch steps down as Chairman of Fox and NewsCorp. His son Lachlan Murdoch takes over from him.Seen here in 2016 Rupert Murdoch accompanied by his sons James Murdoch, and Lachlan Murdoch (left) attending t
Rupert Murdoch cu doi dintre copiii săi - Lachlan (stânga) și James (dreapta). Foto: Profimedia Images

Murdoch este îngrijorat că ceilalți trei copii ai săi, care au convingeri politice mai moderate decât Lachlan și tatăl lor, ar putea influența direcția editorială a companiilor sale, potrivit NYT.

În încercarea de a preda controlul companiilor doar lui Lachlan, Murdoch susține în fața instanței că protejează valoarea companiilor, ceea ce ar fi în beneficiul tuturor moștenitorilor săi. Trustul permite doar schimbări care sunt făcute cu bună-credință înspre beneficiul tuturor moștenitorilor.

Ceilalți trei frați susțin că tatăl lor nu acționează cu bună-credință și inițiativa sa încalcă spiritul în care a fost creat trustul. Procesul ar urma să înceapă în septembrie.

Murdoch „a făcut o afacere din familia lui și afacerea este familia lui”

Prudence este fiica cea mare a lui Rupert din prima sa căsătorie. Ea nu s-a arătat niciodată prea interesată să conducă afacerea de familie și nu s-a implicat în lupta pentru succesiune, cu toate că a ocupat mai multe posturi la News Corp.

Lachlan este băiatul cel mare al lui Rupert din a doua căsătorie. El a început să învețe despre afacerea de familie de la o vârstă fragedă și a crescut repede în rang. Lachlan s-a aflat la cârma Fox News încă din 2019, supraveghind asupra campaniei agresive de dezinformare din timpul alegerilor prezidențiale din 2020 și pandemiei de Covid-19.

Le président ukrainien Volodymyr Zelensky rencontre le PDG de Fox Corporation Lachlan Murdoch, le journaliste de Fox News Benjamin Hall et le journaliste de The Sun Jerome Starkey en visite en Ukraine
Rupert Murdoch ar prefera ca fiul său, Lachlan (în poză), să preia conducerea trustului media pentru a proteja valorile conservatoare pe care el le susține. Foto: Profimedia Images

James este al patrulea copil al lui Rupert. El l-a susținut pe Joe Biden în timpul campaniei electorale din 2020 și a donat bani pentru susținerea unor cauze propuse de Partidul Democrat. În 2020, s-a distanțat de companie spunând că au apărut „neînțelegeri legate de conținutul editorial”, printre alte motive invocate.

James a intrat de mai multe ori în conflict cu Rupert și fratele lui, Lachlan, din cauza viziunii lor politice conservatoare, uneori chiar și în public. El i-a criticat pe cei care refuză să recunoască fenomenul schimbărilor climatice și, împreună cu soția sa, Kathryn, a criticat felul în care companiile media ale lui Murdoch prezintă incendiile de vegetație din Australia.

Cu toate că este considerată a avea personalitatea cea mai apropiată de cea a lui Rupert, Elisabeth nu a reușit să se implice prea mult în afacerea de familie. În schimb, în ultimii ani, ea a pus bazele unei companii de producție și a finanțat un program non-profit menit să ajute tinerii de culoare să intre în industria divertismentului

Decizia lui Murdoch de a se retrage de la conducerea companiilor sale anul trecut a șocat lumea politică, în ajunul cursei prezidențiale din 2024, Murdoch fiind un personaj cu foarte multă influență în cadrul Partidului Republican.

elena-zhukova-rupert-murdoch
Rupert Murdoch s-a căsătorit pentru a cincea oară în 2024, cu rusoaica Elena Zhukova (în poză), a cărei fiică, Dasha, a fost căsătorită cu oligarhul Roman Abramovici. Foto: Profimedia Images

„Prin faptul că a făcut o afacere din familia lui și afacerea este familia lui, Rupert și-a lăsat familia la fel de destrămată precum era compania lui când a vândut-o către Disney”, a spus Jim Rutenberg, care scrie pentru NYT.

Familia lui „a fost ruptă de o bătălie pentru succesiune de mai multe decenii, care, în același timp, este o bătălie cu sumă nulă pentru [câștigarea] afecțiunii tatălui lor”, a spus Rutenberg în 2022.

Rupert Murdoch s-a căsătorit de curând pentru a cincea oară. Noua sa soție, Elena Zhukova, o rusoaică ce a lucrat ca biolog, are o fiică, Dasha, care a fost căsătorită până în 2017 cu oligarhul rus Roman Abramovici.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale