Atacurile de la 11 septembrie. Familiile victimelor nu vor ca Biden să participe la comemorare dacă nu declasifică documente oficiale

Data publicării:
9/11 Memorial, The National September 11 Memorial & Museum, New York
Memorialul dedicat comemorării atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, din New York. Foto: Profimedia Images

Membrii familiilor victimelor atacurilor de la 11 septembrie se opun participării preşedintelui Joe Biden la evenimentele comemorative dacă acesta nu va declasifica documente guvernamentale despre care ei susţin că vor arăta că liderii saudiţi au sprijinit atacurile, relatează Reuters.

Membrii familiilor victimelor, cărora li s-au alăturat salvatori şi supravieţuitori ai atacului, au dat publicităţii o scrisoare în contextul în care evenimentele comemorative la împlinirea a 20 de ani de la tragedie se apropie, cerându-i lui Biden să nu participe la acestea dacă nu dă publicităţii documentele solicitate.

"După 20 de ani pur şi simplu nu există niciun motiv - nici invocarea nejustificată a securităţii naţionale nici altele - pentru a păstra această informaţie secretă", se menţionează în scrisoare.

"Dar dacă preşedintele Biden îşi reneagă angajamentul şi este de partea guvernului saudit, vom fi obligaţi să ne împotrivim public oricărei participări a administraţiei sale la orice ceremonie comemorativă a atacurilor de la 11 septembrie", se mai precizează în textul citat.

În total, circa 1.700 de persoane direct afectate de atacurile de la 11 septembrie au semnat scrisoarea, conform Agerpres.

Ambasada Arabiei Saudite nu a răspuns până acum unei solicitări de a comenta informaţia, notează Reuters.

Membrii familiilor victimelor de la 11 septembrie încearcă de multă vreme să obţină documente guvernamentale legate de presupusul ajutor al Arabiei Saudite pentru oricare dintre cei 19 atacatori de la asociaţi cu Al-Qaeda care au comis atacurile devastatoare, prăbuşind avioane asupra World Trade Center din New York, la Pentagon şi pe un câmp din Pennsylvania. Aproape 3.000 de persoane au murit în aceste atentate teroriste.

Cincisprezece din cei 19 atacatori erau din Arabia Saudită. O comisie a guvernului SUA nu a descoperit nicio dovadă că Arabia Saudită a finanţat direct Al Qaeda. A rămas deschisă întrebarea dacă nu cumva unii oficiali au făcut acest lucru individual.

Arabia Saudită este dată în judecată de familiile a circa 2.500 dintre cei ucişi şi de peste 20.000 de persoane care au suferit răni sau şi-au pierdut afacerile şi i se cer miliarde de dolari.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri