Aproape 200 de nume din dosarul de trafic sexual deschis împotriva fostului miliardar Jeffrey Epstein și a partenerei sale, Ghislaine Maxwell, ar putea fi făcute publice marți de un judecător din New York, scrie The Guardian. Acțiunea judecătorului ar putea dezvălui sau confirma identitatea a zeci de asociați ai finanțatorului căzut în dizgrație, care până acum erau cunoscuți doar ca John Doe și Jane Doe - formula americană de anonimizare a numelor - în documentele judiciare.
Termenul limită pentru depunerea de obiecții la desecretizarea numelor expiră luni, la miezul nopții, la aproape nouă ani după ce victima Virginia Giuffre a depus în 2015 o plângere pentru defăimare împotriva lui Ghislaine Maxwell, fiica regretatului baron britanic al presei Robert Maxwell.
Un an mai târziu, în 2016, judecătorul Robert Sweet, de la tribunalul districtual din SUA, a infirmat cererea lui Maxwell de respingere a cazului, constatând î„veridicitatea unui univers contextual de fapte mai ample decât afirmațiile presupus defăimătoare” și că Guiffre „a fost victima unui abuz sexual susținut asupra minorilor între 1999 și 2002”. Părțile au ajuns la o înțelegere extrajudiciară în 2017.
Din acest dosar au ieșit la iveală nu numai numele care urmează să fie făcute publice, ci și o serie de procese civile, inclusiv acțiunea lui Guiffre împotriva prințului Andrew al Marii Britanii pentru „agresiune sexuală și provocarea intenționată de suferință emoțională”, care a fost soluționată pe cale amiabilă, fără recunoașterea răspunderii, pentru suma de 12 milioane de dolari. Prințul a negat întotdeauna cu tărie orice abatere.
Procesul de defăimare a pregătit, de asemenea, terenul pentru un caz federal de trafic sexual împotriva lui Ghislaine Maxwell, care a fost găsit vinovată pentru cinci din șase acuzații și condamnată la 20 de ani de închisoare în decembrie 2021.
„Jane Doe 162”, „John Doe 36”
Dar așteptările că publicarea numelor din procesul vechi de defăimare s-ar putea transforma în acuzații penale sunt probabil exagerate, mai scrie The Guardian. Jeffrey Epstein s-a sinucis în timp ce aștepta procesul în 2019, iar după condamnarea lui Maxwell, procurorii federali au anunțat că ei consideră că și-au încheiat munca.
Cu toate acestea, ordinul de 51 de pagini al judecătorului districtual american Loretta Preska, care explică raționamentul său cu privire la desecretizarea sau continuarea redactării numelor a aproximativ 180 de John Doe și Jane Doe, va fi probabil o palmă rușinoasă pentru multe figuri de profil înalt.
Este aproape sigur că printre acestea se numără un fost președinte al SUA, actori, academicieni și, în mod notoriu, prințul britanic, acum retras, Andrew.
De exemplu, „Jane Doe 162” este un martor care a declarat că avea 17 ani când a fost cu prințul Andrew, Maxwell și Giuffre la casa lui Epstein din New York, potrivit ABC News.
De asemenea, fostul președinte american Bill Clinton a fost identificat de ANC News ca fiind „Doe 36” și este menționat în peste 50 de dosare redactate, potrivit documentelor judiciare. Giuffre nu a făcut nicio acuzație la adresa lui Clinton, dar susține că l-a întâlnit pe o insulă - pe care Clinton a declarat că nu a vizitat-o niciodată.
Dar jurnalele de zbor personale păstrate de unul dintre piloții lui Epstein au arătat că Clinton a zburat mult cu avionul lui Epstein, inclusiv în călătorii la Paris, Bangkok și Brunei, în anii de după ce a părăsit Casa Albă în 2001.
Nume grele în jurnalele lui Epstein
Jurnalele lui Epstein, care au ajuns la Wall Street Journal, au dezvăluit măsura în care finanțatorul a continuat să își construiască rețeaua.
Printre numele care au ieșit la iveală se numără directorul CIA, Williams Burns, Kathryn Ruemmler, consilier la Casa Albă în timpul lui Barack Obama, alături de figuri mai puțin importante, printre care profesorul și activistul de stânga Noam Chomsky, miliardarul Reid Hoffman și Lawrence Summers, fost președinte al Harvard și director al Consiliului Economic Național în timpul lui Obama.
De asemenea, au mai fost pomenite numele lui Woody Allen, Bill Gates, Thorbjørn Jagland, fost prim-ministru norvegian, fostul prim-ministru israelian Ehud Barak și fostul președinte al Barclays, Jes Staley.
Editor : Bogdan Păcurar