ANALIZĂ: Trump, în defensivă în prima sa conferinţă de presă solo

Data publicării:
trump
Foto: Gulliver/GettyImages

Într-o zi în care a admis o înfrângere în instanţă privind una dintre principalele sale politici, privind migranţii, în care a fost nevoit să îşi schimbe alegerea pentru secretarul Muncii şi în care s-a confruntat cu întrebări în legătură cu demisia consilierului său pentru Securitate naţională, Trump a ales să facă din presă punctul central al unei conferinţe de presă neobişnuit de lungă şi de acidă pentru un preşedinte, comentează Reuters.

trump
Foto: Guliver/GettyImages

Prima plângere a venit la trei minute de la începutul primei conferinţe de presă solo a preşedintelui Donald Trump, când a acuzat reporterii că ignoră un sondaj care îl creditează cu o rată de aprobare de 55% - un număr care contrazice majoritatea celorlalte studii.

De asemenea, el a declarat că că victoria sa în alegeri, cu 306 voturi în Colegiul Electoral, a fost “cea mai mare victorie electorală de la Ronald Reagan încoace”, potrivit Daily Mirror.

În realitate, toţi preşedinţii de la Ronald Reagan încoace, cu excepţia lui George W. Bush, au câştigat la diferenţă mai mare.

Când i s-a atras atenţia asupra acestui fals, Trump a spus mai întâi că vorbeşte despre republicani, după care a susţinut: “Tocmai am primit această informaţie, eu tocmai - am primit, am avut o diferenţă mare”.

În cele din urmă, un jurnalist a pus capăt discuţiei: “Dumneavoastră sunteţi preşedintele”.

Criticile preşedintelui vizând presa au trecut de la acide la personale, printr-o evaluare dură a ceea ce el percepe ca o acoperire nedreaptă a primelor sale săptămâni în funcţie - o perioadă marcată de o succesiune de crize, scrie Reuters.

El a descris CNN ca un post de televiziune care transmite “ştiri foarte false” şi l-a descris pe reporterul BBC John Sopel ca “încă o frumuseţe”, spunând că postul britanic este “exact la fel ca CNN”.

Întrebat de jurnalişti despre contactele dintre echipa sa de campanie şi agenţi ruşi de informaţii, el a evitat să răspundă şi s-a concentrat pe ceea ce a descris drept scurgeri de informaţii guvernamentale “ilegale” şi o acoperire mediatică “lipsită de onestitate”.

„Presa este scăpată de sub control”, a spus el. “Nivelul lipsei de onestitate este scăpat de sub control”, a adăugat Trump.

După săptămâni de dezvăluiri în ziare despre turbulenţele din administraţia sa, liderul de la Casa Albă i-a spus un reporter să “stea jos”, pentru că întrebarea nu a fost pe placul său.

“Mâine vor spune: «Donald Trump bate câmpii şi urlă la presă»”, a declarat Trump. “Nu bat câmpii şi nu urlu. Doar vă spun. Ştiţi, sunteţi oameni incorecţi. Dar nu bat câmpii şi nu urlu. Îmi place asta. Mă distrez făcând acest lucru”, a adăugat el.

Mesajul lui Trump din conferinţa de presă de 77 de minute a părut orientat către o parte dintre alegătorii săi din noiembrie, care simt că Washingtonul i-a lăsat în urmă şi cărora le place imaginea preşedintelui de “outsider” care încearcă să schimbe sistemul.

El a încercat să pună problemele de la Casa Albă pe seama “dezastrului” pe care l-a moştenit de la predecesorul său, democratul Barack Obama, şi s-a lăudat că administraţia sa funcţionează ca o “maşinărie bine unsă”.

Într-o discuţie neobişnuită, spre sfârşitul conferinţei de presă, Trump l-a întrebat pe unul dintre jurnaliştii care i-a adresat o întrebare dacă este “un reporter prietenos”.

Când un jurnalist a întrebat despre ameninţările recente vizând 48 de centre evreieşti din ţară şi despre semne ale unei intensificări a antisemitismului, Trump a părut să ia declaraţia personal. “Sunt cea mai puţin antisemită persoană pe care ai văzut-o vreodată”, a spus el.

El a adăugat şi că este “cea mai puţin rasistă persoană”, i-a cerut jurnalistului să tacă, l-a acuzat de minciună şi a respins întrebarea  pe care a catalogat-o ca “insultătoare”.

Mai mult, a sugerat că intensificarea antisemitismului este din vina persoanelor care doar pozează ca susţinători ai săi, dar îi sunt, de fapt, opozanţi, potrivit Daily Mirror.

DE UNDE ÎŞI IA PRESA INFORMAŢIILE?

Majoritatea sondajelor de opinie arată că Trump se confruntă cu o rată scăzută de aprobare, la mai puţin de o lună de la începutul preşedinţiei sale, aminteşte Reuters.

Un sondaj Reuters/Ipsos desfăşurat în perioada 10-14 februarie arată că Trump are o rată de aprobare de 46%.

Deşi mulți preşedinţi au avut un început dificil, administraţia lui Trump a fost deosebit de marcată de controverse, lupte cu presa şi o luptă legală privind un ordin executiv care interzice temporar accesul persoanelor din şapte ţări cu populaţie majoritar musulmană.

“Pornesc televizorul şi deschid ziarul şi văd poveşti de haos, haos. Cu toate acestea, este exact opusul”, a subliniat Trump.

Preşedintele a respins întrebările despre informaţii publicate de New York Times, potrivit cărora membrii ai echipei sale de campanie au avut contacte frecvente cu oficiali ruşi de rang înalt din serviciile de informaţii, anul trecut.

Principala sa plângere a fost că presa a descoperit scurgeri de informaţii despre comunicări interceptate între Michael Flynn, fostul său consilier pentru securitate naţională, şi ambasadorul rus în Statele Unite, Serghei Kisilak, dar şi despre discuţiile sale cu liderii Mexicului şi Australiei.

“Primul lucru la care m-am gândit a fost, cum îşi obţine presa informaţiile?”, a întrebat el. De asemenea, a spus că el crede că ar fi un reporter foarte bun.

În ceea ce priveşte situaţia din ţară, el a afirmat că “drogurile devin mai ieftine decât ciocolata”, fără a oferi o dovadă, relatează Daily Mirror.

Liderul de la Casa Albă a spus şi că lumea riscă “un Holocaust nuclear ca nici un altul”, dacă el nu reuşeşte să construiască o relaţie bună cu Rusia.

Mai mult, el a susţinut că Rusia nu a făcut nicio mişcare agresivă faţă de SUA şi a acuzat presa că vrea să distrugă posibilitatea unui parteneriat cu Putin.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...