Președintele american, Donald Trump, a negat joi că ar fi încercat să intervină în investigația FBI privind un eventual amestec al Moscovei în alegerile prezidențiale din noiembrie trecut, în care a învins-o pe democrata Hillary Clinton, relatează Agerpres.
„Într-un moment sau altul, i-ați cerut în vreun fel directorului FBI, James Comey, să închidă sau să încetinească o anchetă referitoare la Michael Flynn și...?”, l-a întrebat un jurnalist pe Donald Trump, într-o conferință de presă susținută la Casa Albă alături de președintele columbian, Juan Manuel Santos.
„Nu, nu. Următoarea întrebare?", l-a întrerupt pe ziarist președintele american, citat de AFP.
„Inclusiv inamicii mei au spus că nu există înțelegere secretă. Nu există înțelegere secretă, Rusia este bine”, a spus Trump cu privire la posibila coordonare a campaniei sale cu Kremlinul în dauna contracandidatei sale, Hillary Clinton.
Președintele SUA a declarat că respectă numirea procurorului special pentru respectiva investigație, dar a considerat că desemnarea acestuia „divizează” țara, este "o vânătoare de vrăjitoare" și abate atenția de la alte probleme pe care ar trebui să lucreze Statele Unite.
Procurorul general-adjunct, audiat în Senat
Pe același subiect, procurorul general-adjunct, Rod Rosenstein, a răspuns joi întrebărilor presante ale senatorilor americani.
Potrivit AFP, care citează doi senatori participanți la reuniunea desfășurată cu ușile închise timp de aproape două ore, într-o sală securizată a Capitoliului, Rod Rosenstein a explicat că el a aflat din 8 mai că James Comey va fi demis de la șefia FBI, adică cu o zi înainte ca Trump să opereze destituirea.
„El a aflat pe 8 mai că președintele urma să-l demită pe Comey”, le-a spus jurnaliștilor senatorul Dick Durbin. Senatoarea democrată Claire McCaskill a relatat același lucru.
Rod Rosenstein și procurorul general, Jeff Sessions, s-au întâlnit cu Donald Trump în acea zi, luni, 8 mai, președintele cerându-le să redacteze o notă despre deficiențele reproșate lui Comey, potrivit unei purtătoare de cuvânt. Inițial, recomandarea lui Rosenstein a fost cea care a constituit baza oficială a demiterii, înainte ca Donald Trump să admită mai târziu că dorea în realitate să se despartă de Comey de luni de zile.
Rod Rosenstein a dat explicații în cadrul reuniunii cu senatorii asupra motivelor care l-au determinat să-l numească miercuri pe Robert Mueller, fost șef al FBI, în calitatea de procuror special însărcinat cu ancheta privind eventualele interferențe ruse în campania prezidențială americană. „El a spus că a vrut să fie sigur că integritatea Departamentului Justiției va fi protejată și ca americanii să știe că această problemă va fi tratată cu corectitudine", a adăugat Durbin.
Trump: Numirea unui procuror special face rău țării
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat joi că numirea lui Robert Mueller ca procuror special în ancheta asupra presupusei implicări a Rusiei în alegerile prezidențiale americane este „un lucru foarte, foarte negativ” care „dăunează teribil țării”, deoarece arată că aceasta este „divizată”. În opinia președintelui, este „cea mai mare vânătoare de vrăjitoare declanșată împotriva unui politician din istoria americană”, relatează Agerpres.
„Cred că dăunează teribil țării noastre, deoarece arată că suntem divizați, nu uniți ca țară. Și cred că trebuie să facem lucruri mai importante acum, precum tratate comerciale sau afaceri militare”, a arătat președintele SUA.
Donald Trump a spus, însă, că respectă numirea unui procuror special, dar a insistat că nu a existat „o înțelegere secretă” cu Moscova.
Pe de altă parte, tot joi, Donald Trump calificase drept „vânătoare de vrăjitoare” numirea unui procuror special în ancheta privind presupusele legături între membri ai echipei sale de campanie și Rusia.
„Este cea mai mare vânătoare de vrăjitoare împotriva unui politician din istoria americană”, a scris, joi, Donald Trump pe Twitter.
El a acuzat, de asemenea, campania lui Hillary Clinton și președinția lui Barack Obama de „acte ilegale” pentru care nu a fost numit niciodată un procuror special.
Adjunctul procurorului general al Statelor Unite l-a numit miercuri pe fostul director al FBI Robert Mueller ca procuror special în ancheta asupra presupusei implicări a Rusiei în alegerile prezidențiale americane, a informat Departamentul de Justiție.