Peste 80 de milioane de americani au votat anticipat la alegerile prezidenţiale din SUA, depășind orice record în această materie, conform datelor de la Elections Project, transmite DPA, preluată de Agerpres.
Cu cinci zile înainte de 3 noiembrie, data scrutinului, au fost exprimate aproape 60% din totalul voturilor numărate la alegerile din 2016, când au votat aproximativ 137 de milioane de americani, conform Comisiei Electorale Federale.
Numărul de voturi anticipate deja înregistrate îl depăşeşte cu mult pe cel al voturilor anticipate totale contabilizate de Elections Project în 2016 - 47 de milioane.
Interes fără precedent pentru viitorul președinte
Această participare masivă la vot indică atât un interes sporit al americanilor faţă de competiţia dintre preşedintele republican în exerciţiu Donald Trump şi rivalul său democrat Joe Biden, cât şi dorinţa alegătorilor de a reduce riscul de expunere la COVID-19, într-un context în care pandemia pare să crească în forţă odată cu apropierea iernii.
Donald Trump este în urma lui Joe Biden în sondajele naţionale, însă cursa este mai strânsă în unele state cheie, pe care candidaţii trebuie să le câştige pentru a ajunge la Casa Albă.
Cu mult mai mulţi democraţi înregistraţi decât republicani par să fi folosit până acum votul prin corespondenţă, însă republicanii au un uşor avans asupra democraţilor la votarea anticipată la urne, conform Elections Project. Faptul că o persoană este înregistrată la un partid nu este neapărat un indicator al felului în care votează respectiva persoană în cursa prezidenţială.
În state importante precum Florida, Carolina de Nord şi Texas se înregistrează deja o participare ridicată la vot.
Trump a afirmat în mod repetat că votarea prin corespondenţă duce la fraude electorale, o afirmaţie nesusţinută de dovezi.